Binnenland

Samsom ziet mogelijkheden voor oplossing zorgconflict

18-12-2014 06:50

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom zijn er nog best mogelijkheden om het conflict met de VVD over de verworpen zorgwet op te lossen. “We hebben vandaag stap voor stap gewerkt richting een oplossing. Dus we gaan morgen verder”, aldus Samsom in de nacht van woensdag op donderdag.

Samsom stelde ook dat het altijd zin heeft om door te praten, “zeker als je nog een oplossing ziet”. Dit zei hij na afloop van overleg in het Torentje met premier Mark Rutte en andere kopstukken van de VVD en de PvdA.

PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher heeft “goede hoop” op een oplossing. “We maken vorderingen”, aldus de minister. Hij kon niet zeggen of er donderdag een oplossing op tafel zal liggen. Ook wilde hij niet zeggen wat er tot nu toe is bereikt en welke kant het opgaat.

Ook ChristenUnie-leider Arie Slob geeft het nog niet op. “We zagen enig optimisme in de ogen”, zei hij nadat hij samen met de fractieleiders van de twee andere ‘bevriende’ oppositiepartijen D66 en SGP in het Torentje kort was bijgepraat.

Volgens Slob overleggen VVD en PvdA donderdag verder. “Dan zien wij ook wel weer verder”, zei hij. Inhoudelijk zei hij niets over de mogelijke oplossing die op tafel ligt bij de coalitiepartijen.

Ook D66-leider Alexander Pechtold zei dat de regeringspartijen donderdag verder gaan. Hij kon niet inschatten of er een oplossing komt voor de kwestie.

De steun van D66, ChristenUnie en SGP is nodig omdat VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer.

Lees ook

Heeft hij straks nog een kabinet?