Binnenland

OM vervolgt Wilders om discriminatie

18-12-2014 09:43

Met update – Het Openbaar Ministerie in Den Haag gaat over tot vervolging van Geert Wilders op verdenking van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Dit vanwege zijn uitlatingen over Marokkanen op 12 en 19 maart 2014 in Den Haag, naar aanleiding waarvan ruim 6400 aangiften zijn binnengekomen. Onduidelijk is nog wanneer het proces plaats zal vinden.

“Politici mogen ver gaan in hun uitspraken, dat brengt de vrijheid van meningsuiting met zich mee, maar die vrijheid wordt begrensd door het verbod op discriminatie”, zo staat op de website van het OM.

Minder

Tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart zei Wilders dat Den Haag “een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen”  zou moeten worden.

Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een week later vroeg Wilders de zaal met PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Toen het publiek “minder, minder, minder” scandeerde, reageerde Wilders hierop met: “Dan gaan we dat regelen”.

Wilders werd begin december verhoord in de zaak. Dat verhoor heeft geen nieuwe inzichten opgeleverd, zo schrijft het OM. Wel is na  dit verhoor de definitieve beslissing genomen om tot vervolging over te gaan.

Onbegrijpelijk

PVV-leider Geert Wilders vindt het een “onbegrijpelijk besluit” van het OM om hem te vervolgen wegens discriminatie.

“Ik heb gezegd wat miljoenen mensen denken en vinden.  Voor de tweede keer wil men blijkbaar afrekenen met iemand die de waarheid spreekt. Het is een gotspe dat ik me daarvoor bij de rechter moet verdedigen. Het O.M. zou zich bezig moeten houden met het vervolgen van jihadisten in plaats van mij. De PVV is de grootste in de peilingen dat bevalt de elite blijkbaar niet.”

Op Twitter vult Wilders aan dat ‘de elite’ de PVV ‘een kopje kleiner wil maken’.

Update 13.01 – De kans dat Geert Wilders wordt veroordeeld voor aanzetten tot haat en discriminatie is redelijk. Dat is de inschatting van strafrechtgeleerde Theo de Roos.  “Deze zaak is veel sterker dan Wilders I”, zegt de hoogleraar tegen het ANP. De PVV-leider werd in 2011 vrijgesproken van het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims en niet-westerse allochtonen en belediging van moslims.  “Toen ging het vooral om verbale aanvallen van Wilders op de religie islam en de koran. Maar de wet eist dat het gaat om aanvallen tegen groepen”, legt De Roos uit. De uitspraken die Wilders in maart deed waren volgens de strafrechtgeleerde duidelijk gericht tegen Marokkanen.

Lees ook

Wilders verhoord door recherche. Plus: volledige verklaring

Dit bericht wordt aangevuld.