Weten & Tech

Noordpoolijs slechts klein beetje afgenomen

15-12-2014 17:14

Terwijl iedereen uitgaat van de zekerheid dat de Noordpool binnen niet al te lange tijd elke zomer bevaarbaar is, wijzen de feiten vooralsnog anders uit. Volgens de Europese Cryosat satelliet kan het nog even duren.

In oktober constateerde de sonde dat er 7.500 kubieke kilometer op de Noordpool dreef. In vergelijking met een jaar eerder is dat iets minder. Toen werd er 8.800 kubieke kilometer gemeten. Twee opeenvolgende koude zomers hebben ervoor gezorgd dat het ijs ten opzichte van 2012 iets is toegenomen. In vergelijking met de 20.000 kubieke kilometer ijs dat begin jaren tachtig aanwezig was is het nog veel te weinig.
CryoSat-2_node_full_image_2Cryosat

Volgens het Engelse Nerc Centre for Polar Observation and Modelling (CPOM) is er sprake van naar beneden aflopende zaagtanden. Daarbij wordt het ijs elk jaar iets minder, tot er een jaar voorkomt waarin het smeltseizoen korter is, en het weer iets groeit. Dat is de afgelopen twee jaar het geval geweest.

Cryosat is European Space Agency (ESA) gelanceerd en dient als observatiepost voor de Noordpool. In de eerste jaren na haar lancering constateerde het een daling van de hoeveelheid ijs na de zomer: 5.300 kubieke kilometer in 2011, en 5.400 in 2012. Daarna nam het weer toe. Vijf jaar Cryosat toont een redelijk stabiel volume ijs aan, met zelfs een 12% groei in 2014 ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde.

Hieronder de werking van de eerdergenoemde zaagtand, en daar de dikte van het ijs, zoals gezien door Cryosat.
https://www.youtube.com/watch?v=JzEPRJ-JWBY