Buitenland

50.000 New Yorkers demonstreren tegen racisme & politiegeweld

15-12-2014 12:38

Afgelopen zaterdag gingen in New York zoals elk jaar honderden Kerstmannen, rendieren en elfjes naar de kroeg voor SantaCon. Tegelijkertijd demonstreerden zo’n 50.000 inwoners uit alle lagen en kleuren van de bevolking tegen politiegeweld, waarvan met name jonge zwarte mannen het slachtoffer worden. 

Politiegeweld: statistieken

Volgens een FBI-rapport uit 2008 vallen er ieder jaar zo’n 400 doden door ingrijpen van de politie. Aan dat nummer zitten wel de nodige haken en ogen, zoals blijkt uit deze analyse van FiveThirtyEight. Uit onderzoek van ProPublica blijkt niettemin dat voor jonge zwarte mannen het risico om doodgeschoten te worden door een agent zo’n 21 keer hoger ligt dan voor jonge blanke mannen.

Breed gedragen protesten

Amerika is nu boos. Niet alleen de zwarte gemeenschap, ook grote delen van de grotendeels blanke middenklasse gaan de straat op om hun ongenoegen te uiten. Stafleden van het Congres staakten een (halve) dag om hun solidariteit te tonen, net als professionele basketbalspelers die stiekem T-shirts met Comic Sans slogans het stadion binnensmokkelden en vervolgens aantrokken.

Strenger toezicht

No justice, no peace! No racist police!“, was zaterdag een veelgehoorde slogan. Het rijmt lekker, maar blijft nog vaag. Toch zijn er bijvoorbeeld in Wisconsin ontwikkelingen om beter en onafhankelijker toezicht te houden op politieingrijpen met dodelijke afloop.

Filmen van politie aan banden

Tegelijkertijd is er een tegenreactie vanuit de politie waarneembaar. Mede door de recente zaak van Eric Garner, wiens arrestatie en dodelijke wurggreep werden gefilmd door omstanders, bestaat er druk om het filmen van politie te bemoeilijken, onder het mom van privacybescherming. Fitties tussen SantaConners en demonstranten worden gelukkig nog wel gefilmd.