Buitenland

15.000 anti-islam demonstranten in Dresden

15-12-2014 22:20

In de Duitse stad Dresden zijn maandagavond zeker 15.000 mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen islamisering en voor strengere asielzoekerswetten. De demonstranten verenigen zich onder de vlag van ‘Pegida’: ‘Patriotischen Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes‘ (Vaderlandslievende Europeanen tegen de islamisering van het avondland). 

Deze ‘Pegida’-demonstratie is de grootste tot nu toe. Bij de vorige kwamen 10.000 Duitsers bijeen om te demonstreren.

Veroordeling Merkel

Bondskanselier Angela Merkel heeft de demonstraties scherp veroordeeld. Volgens Merkel is er in Duitsland, ondanks de vrijheid om te demonstreren, “geen plaats voor haatzaaierij en laster”.
Ook waarschuwt ze Duitsers zich “niet te laten misbruiken” door Pegida.

De Duitse minister van justitie heeft als reactie gewaarschuwd voor de groei van vreemdelingenhaat en noemde de demonstraties “een schande voor Duitsland”.

Maar de Duitse conservatief-christelijke partij CSU neemt het inmiddels openlijk voor de demonstrerende Duitsers op. Volgens de CSU gaat het om “vreedzame burgers die hun zorgen uitdrukken” en is het “niet gepast ze een schande voor het land te noemen.”

‘Racisme’

Ondanks het feit dat aan de Pegida-demonstraties steeds meer gematigde Duitsers meelopen, zijn critici van Pegida er van overtuigd dat het uiteindelijk gaat om extreemrechtse en ‘racistische’ organisaties. Vooral multiculturele organisaties en vreemdelingenorganisaties zijn er van overtuigd dat het vooral gaat om rechts-populistische lieden “die mensenrechten in twijfel trekken en minderheden discrimineren.”
Er waren zo’n 5000 tegendemonstranten op de been.

Opvallend was de reactie van de Duitse raad van Moslims. De voorzitter van de raad, Ayman Mazyek, liet aan een omroep weten dat de politici er kennelijk niet in zijn geslaagd de angst voor immigranten weg te nemen. “De Pegida-beweging laat duidelijk zien dat steeds meer mensen bang zijn voor hun toekomst”, aldus Mazyek.

Helft Duitsers heeft sympathie voor Pegida

Duitsland lijkt steeds meer verdeeld te raken als het gaat om angst voor islam en asielproblematiek. Uit een onlangs door de site Zeit Online gehouden opinieonderzoek blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde Duitsers sympathie heeft voor de Pegida-demonstranten. Ook vindt de helft van de ondervraagden dat Duitsland te veel vluchtelingen opneemt.