Binnenland

Willem Holleeder opgepakt

13-12-2014 13:25

Willem Holleeder is zaterdag aangehouden op verdenking van het medeplegen van moord en deelneming aan een criminele organisatie.  Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 56-jarige Holleeder ervan samen met anderen opdracht te hebben gegeven Kees Houtman (in 2005) en Thomas van der Bijl (in 2006) te vermoorden. De schutters van de moord op Van der Bijl zijn reeds onherroepelijk veroordeeld.

Kroongetuige Fred Ros heeft volgens het OM voor Holleeder belastende verklaringen afgelegd. Deze verklaringen hebben de verdenkingen tegen hem sterker gemaakt. Na ‘bestudering en analyse’ van deze verklaringen is door het OM besloten H. aan te houden.

Holleeder kreeg in de zogeheten Kolbakzaak (onder meer een reeks afpersingen, met onder de slachtoffers de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra) 9 jaar opgelegd. Na het uitzitten van twee derde van zijn straf, kwam hij voorwaardelijk vrij.

Holleeder wordt waarschijnlijk begin komende week voorgeleid. Voor de moorden op Houtman en Van der Bijl stonden eerder Dino Soerel en Ali A. terecht als opdrachtgevers. Zij werden daarvan begin vorig jaar vrijgesproken.