Weten & Tech

Zeer mysterieuze radiostraling van buiten Melkweg opgevangen

10-12-2014 17:23

In 2007 bracht historisch onderzoek bij het Australische Parkes Observatorium iets vreemds aan het licht. Men ontdekte pulsen die een paar milliseconden duurden, en die niet herhaald werden. De mysterieuze Fast Radio Burst (FRB) was geboren.

Verder onderzoek toonde aan dat er tot 2007 zeven van die pulsen werden waargenomen. Omdat ze allemaal door dat Parkes Observatorium werden geregistreerd, vermoedde men dat het om een fout in de instrumenten of een andere lokale oorzaak ging. Nadat ook de Arecibo radiotelescoop in Puerto Rico er eentje waarnam wist men dat het een buitenaardse oorsprong had. Inmiddels zijn er negen gevonden. Dat laatste heeft vooral te maken met het kleine deel van de sterrenhemel dat momenteel wordt bekeken. Wetenschappers schatten dat er elke dag zeker 10.000 van plaatsvinden.
telescoopParkes Observatorium

Sinds de ontdekking zeven jaar geleden is men nog niet veel wijzer geworden. Men vermoedt dat de bron van de straling niet groter is dan enkele honderden kilometers, en van miljarden jaren ver moet komen. Mogelijke verklaringen hebben een ding gemeen: ze zijn allemaal te zwak om de energie van de FRB’s te verklaren.
14053308902839Plaats van de eerste FRB aan de noordelijke sterrenhemel in het sterrenbeeld Voerman.

Voor het eerst is er na een FRB real time actie ondernomen. Nadat het Parkes Observatorium er eentje waarnam, werden er binnen tien seconden andere telescopen gewaarschuwd. Binnen een paar uur scanden twaalf telescopen de bewuste sector. En vonden niks, en toch heel veel. Omdat er geen nagloed op welke golflengte dan ook was, kunnen stellaire oorzaken als een supernova of een langdurige gamma ray burst worden uitgesloten.

Real time detectie van FRB’s is belangrijk om de oorsprong te achterhalen. Tot nu toe werden ze jaren nadat ze plaatsvonden gedetecteerd. Omdat verschillende telescopen simultaan zoeken hoopt men ook de precieze lokatie van een burst vast te stellen. Het voldoet in elk geval niet aan de eisen van een door levende wezens gemaakte straling.

Hier meer uitleg, en hier meer over straling van onbekende afkomst.