Weten & Tech

Prof Hawking: kunstmatige intelligentie is einde der tijden

02-12-2014 19:14

Als mensen met het denkvermogen van Stephen Hawking waarschuwen dat we afstevenen op het einde der tijden, dan is er reden tot zorg. De professor ziet een ernstige bedreiging in kunstmatige intelligentie.

Tijdens een interview met de BBC legde hij uit dat de ontwikkeling van volledige kunstmatige intelligentie de nodige haken en ogen heeft, en zelfs het einde van het menselijke ras kan betekenen. Hij kwam tot die conclusie op een vraag over zijn nieuwe systeem om mee te kunnen praten.

Stephen Hawking is misschien wel de beroemdste lijder aan ALS, en vertrouwt op computers om te kunnen praten. Intel en Swiftkey hebben een systeem bedacht dat een basale voorm van kunstmatige intelligentie gebruikt om de gedachten van Hawking te leren kennen, en op die manier de woorden die hij gaat zeggen voorspelt.

Hoewel hij de geneugten van deze vorm van intelligentie op waarde schat, is hij bang voor de toekomst. Volgens hem gaat het zelf een leven leiden, zich steeds opnieuw verbeteren, en dat veel sneller doen. De mens komt dan simpelweg tekort, omdat het na miljoenen jaren evolutie niet snel genoeg evolueert. Hieronder het interview.

Zin in een andere prikkelende gedachte? Misschien zijn we zelf wel het product van kunstmatige intelligentie. En leven we in een simulatie. Daar.