Buitenland

Kabinetscrisis Israël dreigt

02-12-2014 07:20

Het Israëlische kabinet staat op springen, zo meldt De Telegraaf. Een gesprek tussen premier Bibi Netanyahu en minister van Financiën Yair Lapid maandagavond heeft de twee politici niet nader tot elkaar gebracht. Daarom zei Netanyahu na afloop geen andere keus te hebben dan de kiezer om een nieuw mandaat te vragen.

geen andere keus te hebben dan de kiezer om een nieuw mandaat te vragen: “Dat is niet de keus waar ik de voorkeur aan geef, maar het is minder erg dan een regering met ministers die het belang van de burger niet voorop hebben staan,” aldus de premier.

Lapid beschuldigde op zijn beurt Netanyahu na afloop van het gesprek van ‘onverantwoordelijk gedrag’: “Israëlische burgers begrijpen dat ze worden geleid door een minister-president die zich niet aan zijn beloftes houdt, die zijn politieke carriere laat prevaleren boven het publieke belang.”

Het tweetal ligt over meerdere kwesties overhoop met elkaar. De partij van Lapid, Yesh Atid, wil het plan van de premier om van Israël formeel een Joodse staat te maken, niet steunen. Netanyahu op zijn beurt heeft zijn steun ingetrokken voor een wetsvoorstel van Lapid om starters op de woningmarkt te helpen. Bovendien zegt Netanyahu de kritiek van Lapids partij op met name zijn buitenlandbeleid zat te zijn.

De kans is groot dat de kabinetscrisis gaat uitdraaien op vervroegde verkiezingen. De oppositie heeft daar maandag al op aangedrongen. Ook andere coalitiepartijen zinspeelden hier al op.