Binnenland

Zwarte Pieten met dood bedreigd

01-12-2014 07:16

In Winschoten zijn zondagmiddag enkele Zwarte Pieten bedreigd. Een man liep op drie pieten af en beet hen toe “I kill you”. Ook zei hij een mes bij zich te hebben en maakte stekende bewegingen naar de pieten.

De pieten waren ingehuurd door enkele ondernemers in het centrum van de plaats. In totaal waren er tien op de been in verband met de koopzondag. Er waren ook aardig wat kinderen.

Volgens de politie zijn de pieten, de omstanders en de kinderen die erbij stonden flink geschrokken: “Wat een leuke middag had moeten worden, is verpest door zoiets”, vertelt politiewoordvoerder Wouter de Vries.

Een winkelier probeerde de man rustig te krijgen. Dit leek in eerste instantie te lukken, maar even later kwam hij terug en zei tegen de pieten: “This is racism”. Omstanders belden vervolgens de politie. Agenten konden de man uiteindelijk aanhouden. Hij bleek achteraf geen wapen bij zich te hebben.

Het incident heeft volgens de politie waarschijnlijk te maken met de zwartepietendiscussie. “We kunnen het niet met honderd procent zekerheid zeggen, maar hij zei dat de pieten weg moesten gaan. Anders zou hij geweld gebruiken”, aldus De Vries.

Drie pieten hebben aangifte gedaan. Er raakte niemand gewond.