Weten & Tech

Raadsel van Poolse vampierengraven opgelost

28-11-2014 12:52

In Polen worden al geruime tijd eeuwenoude graven gevonden met daarin opvallende lijken. Ze zijn namelijk stuk voor stuk begraven zoals men dat bij een vampier zou doen.

De lijken hebben stuk voor stuk een sikkel om hun nek, zodat opstaan door onthoofding onmogelijk is. Ook hebben ze een steen op hun keel zodat ze geen bloed kunnen drinken.

Verhalen over vampieren komen al sinds de elfde eeuw voor in Polen, terwijl kranten er sinds de zeventiende eeuw over publiceren. Volgens het volksgeloof kan iemand een vampier worden als die niet gedoopt is, een gewelddadige dood stierf of de eerste dode was die tijdens een epidemie stierf.

Omdat lijken tijdens epidemieën vaak lang op straat lagen en begonnen te rotten, op te zwellen waardoor het bloed door de mond naar buiten kwam, bedacht men dat vampieren bloed dronken.

Onderzoekers onderzochten een begraafplaats in Drawsko. Door de vampieren te vergelijken met de lijken die niet als vampier waren begraven kwam met tot de conclusie dat het allemaal locals waren. Omdat geen van de vampieren sporen van geweld vertoonden, gaat men er nu vanuit dat ze de eersten waren die aan cholera stierven. Geschiedkundige onderzoeken begeleiden die theorie.

Hier meer, en hieronder foto’s van de vampieren.

vampyyri2 mueacokqmg10acmmruwy