Nieuws

Blendle krantenoverzicht 27 november

27-11-2014 08:59

De Standaard: Vandaag wordt de olieprijs bepaald
De Opec, Organisatie van olie-exporterende landen, heeft vandaag de belangrijkste vergadering sinds jaren. Er wordt momenteel meer olie geproduceerd dan nodig, waardoor de prijs van een vat is gekelderd. De enige manier om een hoge olieprijs te behouden is minder produceren, maar dan verliest de Opec haar hele machtspositie.

AD: Iedereen in Esch is rechercheur na gruwelijke moord plaatsgenoot
De 2200 inwoners van het Brabantse Esch peinzen zich suf over een gruwelijke moordzaak. Een vermoorde man die vorige week verbrand in een bos buiten het plaatsje werd gevonden, blijkt een sympathieke 46-jarige Syrische inwoner te zijn. Dat zijn gezin hem niet als vermist opgaf, voedt het mysterie.

nrc.next: Hoogleraren doen stiekem over hun bijbanen
Nederland telt 5800 hoogleraren, deze hoogleraren hebben samen 17.000 nevenactiviteiten. Dat komt neer op bijna vier activiteiten per hoogleraar. Nu blijkt ook nog dat zij eenderde van hun activiteiten niet melden bij de Vereniging van Nederlandse Universiteiten. Dat is onwenselijk en gaat tegen alle gedragscodes in de academische wereld in.

De Telegraaf: Julia haalde 20 kinderen uit bus van indommelende chauffeur
Meneer! U valt in slaap! Zo kunt u niet verder rijden, zet ogenblikkelijk de bus aan de kant!’ Wat de chauffeur vervolgens met fikse tegenzin deed. Hij gooide de deuren open, liet de kinderen eruit en reed weer verder. ‘Daar stonden we dan in Broek en Waterland. Dit was echt een levensgevaarlijke situatie.’

krantjes 27 november

de Volkskrant: Turkije geliefde vijand van Asscher
Want Turkije is boos. En dat om twee redenen. Zo is er natuurlijk het gedoe rondom Kuzu en Özturk die uit de PvdA werden gezet, maar ook de verklaring van het Turkse ministerie dat Turken in Nederland ‘xenofobisch, islamofobisch en racistisch’ worden bejegend. Asscher reageerde op zijn beurt met: ‘die aantijgingen zijn ongeïnformeerd, onjuist en ongepast.’

Quote: Het bizarre leven van John McAfee
Zijn huis is volgeladen met wapens, hij had zeven vriendinnen die vermeende pogingen deden hem te vermoorden, hij runde een drugslab, hield excessieve feesten en zou zijn buurman hebben vermoord. De naamgever van antivirussoftware leidt een leven dat zo in een Hollywood-blockbuster zou kunnen. Niet zo gek dat de filmrechten nu verkocht zijn. Quote had een interview. “Ik hoop dat Morgan Freeman mij gaat spelen.”

nrc.next: Iemand doodrijden, daar kan geen straf tegen op
Als iemand wordt doodgereden in het verkeer, is het soms een ongeluk en soms is er een schuldige. Dat klinkt logisch, maar het verschil tussen ongeluk en schuld is in het verkeer vaak subtiel en moeilijk vast te stellen. De gevolgen in de rechtbank zijn groot.

NRC Handelsblad: De virtuele toekomst begint nu
Facebook kocht Oculus Rift (u weet wel, van die bril die Matthijs van Nieuwkerk aan Alexander Klöpping deed vastklampen), Samsung en Sony werken aan hun eigen virtual realitybrillen, en nu lijkt ook Hollywood wakker te zijn geschud. Is virtual reality de toekomst van film? ‘Het gaat nu echt snel, we staan op de drempel van The Matrix.’

Joris Bellwinkel | Redactie Blendle