Binnenland

‘Amerikaan riskeert doodstraf bij uitlevering’

27-11-2014 08:02

Nederland werkt mee aan de mogelijke executie van een Texaan, door deze uit te leveren aan Amerika. Dit stelt zijn advocaat Bart Stapert, die al jaren tegen de doodstraf strijdt, schrijft De Telegraaf.

De van moord verdachte David Carl Smith (40) kan ieder moment aan de VS worden uitgeleverd, zonder de garantie dat hij daar niet de dodelijke injectie krijgt.

Smith kwam vorig jaar naar Nederland omdat zijn vriendin hier woont. Justitie in Amerika verdenkt hem ervan twee jaar geleden een prostituee te hebben vermoord. Hoewel in het uitleveringsverzoek staat dat er geen sprake is van een doodstrafdelict, beweerde de Texaanse aanklager onlangs het tegenovergestelde.

Stapert zegt dat in Texas bovendien een aanklacht op elk moment gewijzigd kan worden, waarna alsnog de doodstraf geĆ«ist wordt. “Texas heeft lak aan federale Amerikaanse wetgeving en gaat volledig zijn eigen gang,” aldus de raadsman.

Nederland verzet zich in alle gevallen tegen de doodstraf en maakt zich hard voor wereldwijde afschaffing van executies. “In de zaak van David Carl Smith dreigt Nederland zijn eigen principes te verkwanselen”, zegt de advocaat.

Anp/TPO