Bladen

Mensen met een Mening – Woensdageditie

26-11-2014 19:25

“Een vrouw schreef mij: ‘Ik heb fantastisch contact met mijn buren. We komen bij elkaar over de vloer, maar ik zie nu mannen in lange jurken bij mijn buren binnengaan. Ik vertrouw het niet meer’. Ga er maar aan staan. Een eerlijk beeld van een mens dat zegt: ik ben hier bang voor. Dat moet je niet bagatelliseren. Dat is de fout die we gemaakt hebben in de jaren ’70 en ’80.”

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam draagt zelf ook wel eens ‘een jurk’ (“Maar altijd binnen”) maar vindt niet dat je de angst van mensen moet bagatelliseren als islamofobie. Syriëgangers hoeven wat hem betreft ook nooit meer terug te komen, hij positioneert zich hiermee haaks op het kabinetsbeleid dat er op gericht is ze in Nederland te houden.

 

TPO-redacteur Bas Paternotte neemt het op voor zijn Twittervriend Francisco van Jole.

 

De toch ietwat dommige tweet van Van Jole.

 

“Het afgelopen decennium zijn we doorgeschoten in de waardering van keuzevrijheid en individualisering, waarbij je zelf dingen moet regelen. Wij zijn daar als PvdA misschien te veel in meegegaan'”

Kamerlid Vermeij (PvdA) pleit voor een herwaardering van collectieve regelingen en wil zzp’ers verplicht verzekeren.

 

TPO’s Gyurka Jansen is van het type gelijke monniken gelijke kappen.

 

“Als iemand zijn afkomst verloochent dan is het Nico Dijkshoorn. Hij ontkent zelfs dat hij door GeenStijl is doorgebroken, notabene als reaguurder. Ik kreeg ooit een boze brief van zijn advocaat dat we zijn naam uit ons beleidsplan moesten halen. Wat een Vara-lul ben je dan geworden! Terwijl hij dat niet nodig heeft want hij schreef het allermooiste gedicht ooit genaamd ‘gedicht van een jonge vader’: kut, een dochter.”

Marianne Zwagerman in Revu over Nico Dijkshoorn.

 

“Wat u doet is de tweedeling vergroten en mensen tegen elkaar opzetten. Hou daar mee op.”

SP-Kamerlid Sadet Karabulut tegen PVV-Kamerlid Machiel de Graaf tijdens de begrotingsbehandeling Sociale Zaken. De Graaf sprak zich uit tegen de islam en de PvdA.

 

“Wat een inspirerende man. Hij geeft heel veel. En elke vraag wordt uitgebreid en eerlijk beantwoord. Met hem had ik uren door kunnen praten. Ali is van zichzelf een bron, met zo’n spirituele scherpe geest.”

Hanneke Groenteman hartje Ali B.

 

“Bij dit soort tegengeluiden kun je als persoon grofweg twee dingen doen. Je haalt je schouders op en denkt: oninteressant gebral van een aandachtsziek individu. Of je maakt je kwaad en slaat hem de eerstvolgende keer dat je hem ziet lopen bruut en mannelijk met je kalfslederen handschoen in het gelaat. Als mediaconsument heb je die keuze helaas niet. Al bij het lezen van de kop boven Baudets stukje op The Post Online weet je welke wetmatigheden nog diezelfde avond in werking zullen treden. We leven nu eenmaal in een tijd waarin het tegengeluid, welk geluid waartegen dan ook, per definitie ‘fris en prikkelend’ is. Het tegengeluid is de smeerolie van onze talkshow- en columngedreven cultuur. Zonder tegengeluid loopt de motor hopeloos vast in de woestijn van de gelijkgezindheid. Van de Fortuyn-revolte hebben we geleerd dat een tegengeluid het begin kan zijn van een paradigmawisseling, en dus zijn we als de dood om er eentje te missen.”

Verkapte oproep in Vrij Nederland om geweld tegen Thierry Baudet te gebruiken.

 

“Knettergek en onaanvaardbaar. Turkije moet naar zichzelf kijken. Het is een land dat met Erdogan ondemocratisch en islamofascistisch is en niemand de les kan lezen.”

Zo noemt PVV-leider Geert Wilders tegenover het ANP de Turkse verklaring waarin Nederland ervan wordt beschuldigd de Turkse gemeenschap in ons land racistisch en agressief te bejegenen.

 

“Deze typische retorische kunstgreep is bijna symbolisch te noemen voor het gedachtegoed van de conservatieve, witte man die zichzelf graag een slachtofferrol aanmeet. Niet alleen de vrouwelijke ‘ander’, maar ook de etnische of culturele ‘ander’ is doelwit van dit soort argumentatie. Baudet is hier exemplarisch en plaatst zich keer op keer retorisch in een positie van achtergesteldheid, terwijl hij overduidelijk tot de dominante groep in de samenleving behoort. Zo vond hij ook al de term ‘oikofobie’ uit om zijn verder weinig originele anti-Europese en onversneden xenofobische sentimenten te ventileren.”

Lekker wel: dankzij één stukje van Thierry Baudet is de ouderwetsche demonisering der gutmenschen in de ivoren toren (filosoof en literatuurwetenschapper: DUH!) weer he-le-maal terug van weggeweest. Want eigenlijk staat die Baudet symbool voor ‘de conservatieve blanke man’ en die is, zoals u schijnbaar hoort te weten, per definitie fout (dat u zich niet vergist en nog altijd denkt dat er in een vrij land zomaar verschillende meningen en gedachten mogelijk zouden kunnen zijn). Hoe dan ook, Baudet = anti-femnist = anti-europa = xenofoob = schande! Of zoiets. In de Volkskrant uiteraard, want daar vinden ze het een week na dato nog altijd spannend zo’n stukje van Baudet. Ziet u dat stipje aan de horizon? Dat is de rest van de karavaan die al lang verder is getrokken.