Binnenland

Financiële huishouding Amsterdam niet op orde

26-11-2014 09:22

De financiële huishouding van de gemeente Amsterdam is niet op orde en moet worden gereorganiseerd. Dit concludeert ambtelijke dienst Middelen en Control van de gemeente na een quickscan, waarvan het eindrapport vandaag naar buiten komt.

De dienst is verantwoordelijk voor het opstellen van de begroting en de financiën. Vorig jaar kwam de gemeentelijke belastingdienst in opspraak toen er per ongeluk 188 miljoen euro aan woonkostenbijdrage uitgekeerd werd aan ruim 9000 mensen. Dit had in totaal maar 1,8 miljoen euro moeten zijn. Die miljoenenblunder leidde uiteindelijk tot het vertrek van PvdA-wethouder Pieter Hilhorst.

De leiding van de dienst werd in het afgelopen jaar al vervangen, maar de onderzoekers zeggen dat er nog veel aanpassingen nodig zijn.

Eerder dit jaar bleek uit een eerste analyse al dat de dienst Middelen en Control niet voldoende functioneert. Daarom werd vervolgens het onafhankelijke onderzoek ingesteld.Voor het onderzoek werden onder meer de werknemers van de dienst geënquêteerd.

Er is bij de gemeente Amsterdam inmiddels een wethouder speciaal belast met het op orde krijgen van de financiën.

Het eindrapport van het onderzoek wordt naar de gemeenteraad gestuurd. Op 11 december debatteert de raad over de problemen bij de financiële huishouding van de gemeente.