Buitenland

Ferguson: vrees voor nieuwe rassenrellen

25-11-2014 19:01

Na een nacht vol rellen is de rust waarschijnlijk tijdelijk weergekeerd in Ferguson. In de ochtend smeulen de resten van in brand gestoken panden nog na. Gevreesd wordt dat dinsdag het stadje opnieuw wordt getroffen door rellen, nadat een jury maandag besloot dat een blanke agent niet vervolgd wordt voor het neerschieten van een ongewapende, zwarte jongen. 

Om die nieuwe rellen het hoofd te bieden, heeft gouverneur Jay Nixon van de staat Missouri meer militairen van de nationale garde opgetrommeld. Die moeten zorgen dat het niet zo fout gaat, als in de avond en nacht na de uitspraak van de jury.

Die besloot dat agent Darren Wilson geen misdrijf pleegde, toen hij in augustus de 18-jarige Michael Brown doodschoot. Dat incident leidde toen al tot wekenlang durende rellen. De voornamelijk zwarte bewoners van de wijk waar Brown werd neergeschoten keerden zich tegen de blanke politiemacht. Die zou volgens de bewoners donkere mensen harder aanpakken.

Twaalf gebouwen afgebrand

De rellen van maandagavond en -nacht waren de ergste tot nu toe. Er werd met flessen en stenen gegooid naar agenten, geschoten en geplunderd. Zeker twaalf gebouwen gingen in vlammen op volgens politiechef Jon Belmar.

Ook auto’s brandden uit, terwijl het geweld zich door de stad verspreidde. Pas tegen de ochtend werd het relatief rustig. Toen waren tientallen mensen opgepakt. “Ik heb weinig vredig protest gezien vannacht, en dat stelt me teleur”, zei Belmar.
“Ik zeg niet dat er geen mensen op de been waren die wel goede bedoelingen hadden, maar ik zeg wel dat het uit de hand liep.”

Gevreesd wordt dat de huidige rust van korte duur is, oproepen van president Barack Obama en de familie van Brown om vreedzaam te betogen ten spijt. Belmar vreest bovendien dat hij niet genoeg politiemensen op de been kan krijgen, om de relschoppers de baas te kunnen.

Hoge Commissaris Mensenrechten

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Ra’ad Al Hussein, maakt zich zorgen over het “disproportioneel” aantal jonge Afro-Amerikanen dat in Amerika bij confrontaties met de politie het leven laat. Dat zei hij naar aanleiding van de rellen.

Hij wil dat er een onderzoek komt naar “kwesties die rassengerelateerd zijn em de rechtshandhaving en rechtspraak beïnvloeden”.

Advocaat gooit olie op het vuur

Benjamin Crump, de advocaat van de familie van de doodgeschoten Michael Brown, zegt dat “het hele proces dat heeft geleid tot het besluit om agent Darren Wilson niet te vervolgen een oneerlijkproces was”. “Wij zullen zo luid mogelijk protesteren tegen deze uitkomst. De agent moet worden vervolgd”, liet de advocaat dinsdag weten.

Volgens Crump en zijn collega Anthony Gray, was vooraf duidelijk wat de uitkomst zou zijn. “De uitkomst zou een afspiegeling zijn van het bewijs dat werd aangeleverd.”

Dat bewijs werd aangeleverd door de openbaar aanklager en de politie, die volgens Crump banden met elkaar hebben.

Als voorbeeld noemde Crump de verklaring van Wilson, die volgens hem niet strookt met de werkelijkheid. “Hij had een kruisverhoor moeten krijgen.”

 

Anp