Binnenland

Acht maanden voor beroven bejaarde

25-11-2014 09:56

De 35-jarige Guido H. heeft een celstraf van acht maanden waarvan drie voorwaardelijk gekregen voor een brute overval op een bejaarde vrouw. Dit meldt het Noordhollands Dagblad.

De man viel de 71-jarige vrouw in de rug aan toen ze met haar rollator uit de supermarkt kwam. Haar handtas lag in het mandje hiervan. De vrouw zette het op een schreeuwen en weigerde haar tas af te geven. Hierop kwam ze ten val, met blijvend rugletsel en chronische pijn tot gevolg.

Bovendien heeft de bejaarde sinds het incident last van nachtmerries en is ze door het voorval haar ’vertrouwen in de mensen kwijt’, zo staat in haar slachtofferverklaring. Ze krijgt een schadevergoeding van 1412,49 euro, goeddeels smartengeld.

Omdat de verdachte willens en wetens een zwak slachtoffer op de korrel nam, was tien maanden cel geëist, fors hoger dan de geldende richtlijn van een halfjaar voor dergelijke gevallen.

De advocaat van H. probeerde nog zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar te laten verklaren door te stellen dat hij een acute psychose gehad kan hebben. De rechtbank trapte hier niet in, omdat dit noch in het strafdossier, noch in de rechtszitting werd onderbouwd.