Binnenland

PvdA: Daders en slachtoffers samen om tafel

24-11-2014 07:10

Bij verschillende strafbare feiten bereik je met alleen het straffen van de dader onvoldoende resultaat, vindt de PvdA. Dader en slachtoffer zouden met elkaar in gesprek moeten gaan om de narigheid ook echt op te lossen, bijvoorbeeld met een overeenkomst over het vergoeden van schade. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt komt deze week met een plan voor ‘herstelbemiddeling’ als onderdeel van het strafrecht.

Recourt zegt er de positie van het slachtoffer mee te willen verbeteren. “Je wilt niet jaar in jaar uit met je hart in je keel doorlopen als je de man ziet die je mishandeld heeft”, aldus het Kamerlid. Zo’n gesprek kan een belangrijke stap zijn naar een fatsoenlijke afronding. Maar het moet alleen plaatshebben als het slachtoffer het wil en het veilig is. “En daarom alleen als de officier van justitie namens de samenleving meekijkt.”

Hoewel in elke fase van het strafprocesrecht naar herstelbemiddeling kan worden verwezen, kan dit volgens de PvdA het beste zo vroeg mogelijk gebeuren. Als het succesvol is volgens slachtoffer, verdachte en Openbaar Ministerie, heeft dit mogelijk invloed op de uitkomst van de strafzaak.

‘Mediation’ in het strafrecht moet volgens de PvdA standaard overal worden aangeboden. “Een oplossing die gedragen wordt door slachtoffer en dader maakt beider levens beter en voorkomt dat het conflict doorettert en herhaling. En het brengt het strafrecht weer terug waar het ooit begonnen is: als instrument om dader het onrecht aan het slachtoffer te laten herstellen.”

Bij een dader brengt een directe confrontatie met het aangerichte leed inzicht in de gevolgen van het eigen handelen, zo staat in het plan. “Vaak toont de dader besef van schuld en kan het slachtoffer ervaren of dit oprecht overkomt. Dit kan, naast juridisch en materieel herstel, bijdragen aan het emotionele herstel van het slachtoffer.”

De VVD heeft ook al plannen om mediation vaker in te zetten, maar dan als alternatief voor conflictbeslechting door de civiele rechter.

Anp/TPO