Bladen

Blendle zaterdagcourantenoverzicht: 22 november

22-11-2014 12:09

nrc.next: 100 miljoen kippen bedreigd

In Nederland wonen zes keer zoveel kippen als mensen. Per jaar worden er 552 miljoen kippen geslacht. Onze pluimveehouderij is, op zijn zachtst gezegd, intensief. In dit uitstekende artikel alles over kippen en zelfs antwoord op de vraag: wat was er eerder, de kip of het ei?

 

de Volkskrant: ‘De top van de PvdA heeft Turken van ons gemaakt’

De twee Turks-Nederlandse Kamerleden vertellen over hun breuk met de PvdA, over de woede van Diederik Samson, de schijnheiligheid van Ahmed Marcouch en de macht van Turkije. “Diederik zei: ‘Weg uit mijn kamer! Als jullie niet tekenen, stuur ik jullie uit de fractie!’ Ik heb gezegd dat dat zo niet werkt in een democratie. Daarvoor is een fractiebesluit nodig. Werd hij weer kwaad.”

 

nrc.next: Mirron (15) had ‘s ochtends al 900 ongelezen appjes

Socialbesitas, afhankelijk zijn van social media, het komt steeds vaker voor. Het belangrijkste symptoon: fomo. Fear Of Missing Out. ‘Vroeger moesten ze om 21:30 hun telefoon inleveren. Dat viel verkeerd. Ze raakten helemaal van slag. Nu trekken we om 23:00 uur de stekker uit het modem.’

 

AD: ‘Onwerkelijk, maar vanaf nu besta ik echt’

In Washington is lang niet iedereen er even blij mee, maar voor miljoenen illegalen bieden de nieuwe immigratieregels van president Obama een kans om eindelijk uit de schaduw te stappen. Onder hen ook Laura Manases (25) uit New York: ‘Je moet altijd achterom kijken.’

 

Het Parool: Hoe racistisch bent u eigenlijk?

Racisten zijn de schreeuwers op internet, de spreekkoren bij voetbalwedstrijden, de rabiate voorstanders van Zwarte Piet en de schelders tegen Leroy Fer. Toch? Of zijn we allemaal een racist?

 

Trouw: ‘Religieuze ideologieën zijn de ergste’

Theodor Holman is een vrome atheïst en is als de dood voor ideologie. Een beetje huis-tuin-en-keukenidealisme, oké. Maar ideologie? Dat kan zomaar uit de hand lopen. “Mijn vader, die islamoloog was, had het al voorspeld. ‘Het zijn moslims’, zei hij, ‘dit wordt een ramp.’”

 

de Volkskrant: Op Uber moet je geen kritiek hebben

Een internetonderneming moet verstorend zijn en potentie hebben om de hele wereld te veroveren, anders wordt het niks. Maar zodra dat gebeurt, zodra regels worden gebroken en de wereld op zijn kop wordt gezet, dan is zo’n Uber of Airbnb, heel bescheiden, niet meer dan een neutrale technologie die alleen maar mensen met elkaar verbindt. En wie kritiek heeft, zoals de Volkskrant, krijgt geen interview meer.

 

Joris Bellwinkel/Blendle