Binnenland

Arbeidsmigranten ‘oneerlijke concurrentie’

21-11-2014 06:46

Nederlandse werknemers die in de bouw, tuinbouw, voedingsindustrie of het wegtransport werken, ondervinden last van oneerlijke concurrentie van werknemers uit Midden- en Oost-Europa. Dit schrijft de NOS op basis van een onderzoek door SEO Economisch Onderzoek.

Het aandeel buitenlandse werknemers op de Nederlandse arbeidsmarkt is tussen 2001 en 2011 toegenomen van 4,9 procent tot 7,7 procent.De Nederlandse werknemers raakten niet massaal werkloos, maar gingen bijvoorbeeld verder als zelfstandig ondernemer.

De reden van de oneerlijke concurrentie is dat de werknemers via buitenlandse bedrijven worden ingehuurd goedkoper zijn door de Europese detacheringsrichtlijn. Door die richtlijn hoeven geen pensioen- en sociale premies betaald te worden.

Volgens SEO zijn vooral jongeren, laagopgeleiden en allochtonen de dupe van deze concurrentie.

Het onderzoek werd gedaan in opdracht van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Asscher stelt dat de uitkomsten van het onderzoek laten zien dat een intensieve strijd tegen oneerlijke concurrentie nodig is. Daarom stuurt de minister binnenkort een wetsvoorstel Wet aanpak schijnconstructies naar de Tweede Kamer. Ook zal hij een aanscherping van de wet voor het minimumloon voorbereiden.