Weten & Tech

7.000 Man sterk archeologisch terracotta leger is uniek

20-11-2014 18:36

Een jaar of veertig geleden ontdekte een Chinese boer tijdens het graven van een put een compleet leger. Het bleek één van de mooiste archeologische vondsten ooit.

De soldaten stonden in het graf van de tweeduizend jaar geleden overleden eerste keizer van China. Zoals gebruikelijk in die tijd nam men alles wat men in het hiernamaals kon gebruiken mee in het graf. Keizer Qin Shi Huang nam een compleet leger mee.

Terracotta_Army_Pit_1_-_2

De grote vraag was of elke soldaat werd gemodelleerd naar een echt persoon, of dat er sprake was een vroege vorm massaproductie. Ondanks dat de beelden elk een uniek gezicht en haar hebben, vermoedde men dat er toch sprake was massaal geproduceerde onderdelen, die random in elkaar waren gezet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Door de fragiele structuur én het feit dat de beelden op elkaar zijn gepakt, durfde men het niet nader te onderzoeken. De nieuwste 3D beeldtechnieken brachten daar verandering in.

Terracotta_pmorgan

Een team onderzoekers slaagde erin om dertig soldaten vanaf veilige afstand volledig te digitaliseren. Omdat elk oor uniek is, werden die onderzocht. Het bleek dat er sprake was van steeds andere individuen. Geen twee oren waren hetzelfde. Dat alles wekt de suggestie dat de beelden in separate ateliers zijn vervaardigd en zijn gebaseerd op echte soldaten. Men gaat nu meer beelden op dezelfde manier onderzoeken om definitief uitsluitsel te geven.

Meer bij National Geographic

Prima overzicht bij Engelstalige Wikipedia