Binnenland

Kiezers woest op VVD om graai in vakantiegeld

19-11-2014 06:30

Volgens De Telegraaf  zijn veel kiezers woest op de VVD, nadat die krant gisteren berichtte dat het vakantiegeld voor veel Nederlanders volgend jaar fors tegenvalt. Fractieleider Halbe Zijlstra zag zijn mailbox gisteren ontploffen met woedende mailtjes van kiezers die de nivelleringsdrang van het VVD/PvdA-kabinet zat zijn.

Zijlstra probeerde volgens de krant om de nivelleringsoperatie te camoufleren door te stellen dat mensen volgend jaar maandelijks wel meer nettoloon ontvangen. Deze bewering werd door het CDA echter doorgeprikt. In het vragenuurtje moest minister Kamp (Economische Zaken) erkennen dat het vakantiegeld inderdaad wordt gekort.

Door het kabinetsbesluit worden middeninkomens tot wel 12 procent gekort op hun vakantiegeld. Dit kan oplopen tot zo’n 250 euro. De VVD stelt dat moet worden gekeken naar ’het totaalplaatje’. De liberalen moesten echter schoorvoetend erkennen dat het totaalplaatje verhult dat een greep in de vakantie-uitkering wordt gedaan.

Alle commotie komt voor de VVD op een ongunstig moment. Vandaag zijn in een aantal gemeenten die worden samengevoegd herindelingsverkiezingen, onder meer in Alkmaar en Den Bosch. De coalitie kijkt gespannen naar de uitslag, die als een lokale graadmeter wordt gezien voor het landelijke beeld. De PvdA staat in landelijke peilingen op dramatisch verlies. Ook de VVD moet inleveren.