Binnenland

Moeder redt dochter uit klauwen IS

18-11-2014 09:03

Een vrouw uit Maastricht is eigenhandig afgereisd naar Syrië, om daar haar dochter weg te halen die was afgereisd om met de Turks-Nederlandse jihadist Yilmaz te trouwen. Dit melden De Limburger en het Limburgs Dagblad.

Het meisje, de 19-jarige Aïcha, stuurde in april een WhatsApp-bericht naar haar advocaat Francoise Landerloo, en daarna bleef het stil.

Ten einde raad ging de moeder van de tiener zelf maar naar Turkije, om daar langs de grens met Syrië haar dochter te zoeken. Dit was in eerste instantie niet succesvol, tot de moeder een noodkreet van haar dochter kreeg toen ze weer terug was in Nederland. Moeder Monique vroeg de Maastrichtse politie tevergeefs om hulp en besluit dan zelf maar naar IS-hoofdstad Raqqa te vertrekken.

Hier wist de moeder het meisje wel te achterhalen en het tweetal wist uiteindelijk Turkije te bereiken. Daar zitten ze nu vast, omdat Aïcha geen paspoort heeft. Advocaat Landerloo zegt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken nu probeert om het tweetal vrij te krijgen. Als alles goed gaat, zijn ze binnen een week weer terug in Nederland.

Volgens de Limburgse kranten is nog niet bekend hoe de Maastrichtse autoriteiten Aïcha zullen behandelen, als slachtoffer of als gevaar.