Binnenland

OM gaat racistische reacties onder selfie gekleurde voetballers Nederlands elftal onderzoeken

17-11-2014 17:53

Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt of racistische reacties op een ‘selfie’ van international Leroy Fer mogelijk strafbaar zijn. Dat heeft het OM maandag bekendgemaakt. 

Het gaat om een oriënterend onderzoek. Het OM verzamelt daarin feiten en onderzoekt wie wat heeft geplaatst. Een beslissing over mogelijke vervolging is nog niet genomen.

Fer plaatste vrijdag een foto op Twitter met daarop negen ‘gekleurde’ spelers van het Nederlands elftal. Het leidde tot een stroom aan reacties, waaronder racistische.

“Onsmakelijk”, zo noemt de KNVB de verwijzingen naar bijvoorbeeld Zwarte Piet. “Voetbal is voor iedereen en juist het Nederlands elftal verbindt heel veel Nederlanders met elkaar. De KNVB en de spelersgroep zijn dan ook van mening dat er tegen opgetreden moet worden door het OM. Alle beschikbare bewijslast staat of stond online”, liet de bond maandag in een verklaring weten.

Aanvoerder Robin van Persie deed na de gewonnen EK-kwalificatiewedstrijd zondag tegen Letland (6-0) al een emotionele oproep. “Ik denk dat het tijd is om die mensen keihard aan te pakken. We leven in 2014 en dat dit soort mensen nog een vrijbrief krijgt om dit soort reacties te plaatsen, daar word ik heel verdrietig van. En met mij ook de jongens”, aldus Van Persie, die uitgebreid met de betrokken spelers had gepraat.

Anp

 

Lees ook: Geacht OM, als u toch werk maakt van discriminerende Facebookers…