Binnenland

Anton Dautzenberg geeft gedeelte ontslagvergoeding aan pedovereniging Martijn

17-11-2014 16:02

Met update – Schrijver Anton Dautzenberg geeft een deel van de ontslagvergoeding die Fontys Hogescholen hem heeft betaald aan pedofielenvereniging Martijn. Dat maakte zijn advocaat maandag bekend. 

“Het gaat niet over grote bedragen. Ik kan er een paar maanden huur van betalen”, zei Dautzenberg na het treffen van de financiële overeenkomst met Fontys. Hij geeft het geld aan Vereniging Martijn voor de advocaatkosten die de club heeft met de gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Martijn wil dat het verbod op de vereniging ongedaan wordt gemaakt.

Dautzenberg sloot zich in 2011 aan bij Martijn, als voorvechter van vrijheid van meningsuiting. Het kwam hem op diverse doodsbedreigingen te staan.

De schrijver was vanaf september studiebegeleider in Tilburg, totdat hij een maand later werd ontslagen. Het college van bestuur was niet op de hoogte van zijn aanstelling, zei Fontys destijds, en Dautzenberg was “te controversieel”.

Dat was voor de schrijver een reden om een deel van zijn ontslagvergoeding aan Martijn te geven. “Tijdens mijn sollicitatiegesprek bij Fontys hebben we het over de vereniging gehad en toen was er geen bezwaar. Integendeel, de directeur wilde juist controversiële thema’s in het onderwijs behandelen.”

Anp

Update 17.19 – ThePostOnline heeft vanmiddag rond 14.00 uur een reactie aan Fontys gevraagd. Woordvoerder Piet van Ierland had enkele uren nodig om zijn ‘collega’s te pakken te krijgen’ maar uiteindelijk kwam er een reactie:

“Ons antwoord op je vragen: ‘geen commentaar, wij willen hier niet op ingaan’.”

Waarvan akte.

 

Hieronder het integrale persbericht: 

 

A.H.J. Dautzenberg en Fontys Hogescholen bereiken financiële regeling

Nadat Dautzenberg begin oktober jl. onaangekondigd werd “ontslagen” door Fontys Hogescholen, hebben Fontys en de auteur, theatermaker en publicist onlangs een regeling bereikt. Dautzenberg heeft alle overeengekomen uren betaald gekregen en heeft, daar bovenop, nog aanvullende vergoedingen ontvangen. Partijen hebben de samenwerking verder beëindigd.

Dautzenberg was sinds september 2014 bij de Academy for Creative Industries van Fontys aangesteld als stagedocent en assessor, dit in ieder geval voor een jaar. Op initiatief van de Raad van Bestuur van Fontys werd Dautzenberg echter al begin oktober jl. plots de deur gewezen. Hij zou “te controversieel” zijn.

Advocaat mr. E. Aerts van De Haas en De Jong Advocaten en Mediators te Tilburg heeft namens Dautzenberg de contractbreuk aangevochten. Daarbij is ook nadrukkelijk de dialoog opgezocht. Fontys bleek echter niet tot overleg over werkhervatting bereid. Zonder verdere tekst of toelichting werd herhaald dat Dautzenberg “te controversieel” zou zijn en dat hij er niet meer in kwam.

Eerder in 2014 bepleitte Nienke Meijer, hoogste baas bij Fontys, nog dat Fontys studenten op wil leiden tot “competente rebellen”. Een mooi streven, dat echter blijkbaar niet gestand wordt gedaan in de praktijk.

Gedurende de onderhandelingen tussen de advocaat van Dautzenberg en Fontys liet Fontys zich in de media en zelfs op haar eigen website meerdere malen laatdunkend, onjuist en kwetsend uit over Dautzenberg. Dautzenberg betreurt dit zeer. Hij had zijn aanstelling juist graag uitgebouwd.

Met behulp van mr. Aerts heeft Dautzenberg inmiddels het voornoemde financiële akkoord gesloten met Fontys. Afgaande op de jurisprudentie had een gang naar de rechter niet tot een beter resultaat kunnen leiden.

Tot nu toe heeft Dautzenberg in verband met deze zaak bewust de media gemeden. Nu de kwestie echter is afgewikkeld, acht hij de tijd rijp om de werkelijke gang van zaken uit de doeken te doen. Vandaar dat dit persbericht op zijn verzoek naar buiten wordt gebracht.

Dautzenberg wijst er op dat hij een deel van de ontvangen vergoeding zal gebruiken voor de advocaatkosten van het hoger beroep van Vereniging Martijn bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Tot slot nog een quote van Dautzenberg:

“Daar waar de angst regeert, wint bureaucratie het van bezieling.”