Binnenland

Anti-Zwarte Piet protest Amsterdam eindigt onrustig

16-11-2014 12:47

Het protest van tegenstanders van Zwarte Piet op het Beursplein in Amsterdam, liep zondag tegen het einde van de betoging toch wat uit de hand. 

De politie hield om onbekende reden een persoon aan, waarna demonstranten achter de agenten en de opgepakte betoger aanliepen en leuzen scandeerden.

De arrestant zou zich volgens omstanders negatief hebben uitgelaten over het koningshuis.

Het zou gaan om de bekende actievoerder en Joop.nl (website Vara)-columnist Abdul Kasim. Hij riep op het podium eerder onder andere over het Koningshuis “fuck jullie, jullie zijn racisten”.

Tussen 11 en 12 uur konden betogers op het Beursplein van zich laten horen. De demonstratie verliep zonder incidenten en kort na 12 uur leken de demonstranten rustig op te breken, maar de aanhouding gooide roet in het eten.

Inmiddels staan enkele tientallen betogers voor het politiebureau in de Beursstraat, enkele meters van het Beursplein, waar de aangehouden demonstranten vastzit. Ze willen blijven staan totdat hij is vrijgelaten. Ze scanderen: “Free Kasim”.

Op het beursplein wordt er niet meer betoogd, maar staan er nog wel groepjes mensen. Het plein, dat grenst aan het Damrak waarlangs Sinterklaas met zijn rijtoer komt, wordt door een linie ME’ers afgeschermd van de intocht.

Anp/TPO