Reportage

Beeldrepo: demonstreren tegen Zwarte Piet in Gouda

15-11-2014 15:39

Zaterdag werd in Gouda de Sint onthaald. Het kinderfeest begon met druilerig weer, zette zich voort met grijs weer en eindigde uiteindelijk ook met druilerig weer. En op de Markt stonden demonstranten.

De anti-Zwarte Piet demonstranten waren vooraf door de gemeente verwezen naar een plein net buiten het centrum. Vrijdagavond was al duidelijk dat men daar geen gehoor aan gaf, en dat men op de Markt zou demonstreren. Diezelfde Markt was het eindpunt van de intocht van de Sint.

Kinderen en ouders bevolkten het plein, terwijl overal in de stad de demonstranten rondliepen. Die hadden duidelijk bedacht niet in grote groepen te komen. Het kleine groepje dat zich vroeg in de morgen verzamelde werd dan ook steeds groter.

De politie had alles haarfijn in de smiezen en paste zoals dat heet “gepast geweld” toe. Dat wilde niet veel meer zeggen dan: ‘We pakken af en toe een demonstrant op om later de hele groep weg te voeren’. Er werden zestig mensen opgepakt.

We vertellen het verhaal met foto’s:

IMG_7806Mensen die overduidelijk tegen Zwarte Piet zijn, worden meteen aangesproken door de politie. Rustig blijven mag, relschoppers worden meteen afgevoerd.


IMG_7812Hoewel men voor de kinderen zo onopvallend mogelijk doet, is de politie voor de demonstranten nadrukkelijk aanwezig. Hier schermen ze een plein af waar opgepakte actievoerders naartoe worden afgevoerd.


IMG_7840Het recept voor de middag is simpel. Een agent komt naar voren, wijst een demonstrant aan, agenten volgen hem, arrestant wordt ingesloten en in een gewoel van pers, sensatiezoekers en demonstranten afgevoerd.


IMG_7843Als de agenten hun lading arrestanten afgeleverd hebben, begint het verhaal weer van voor af aan. Toch blijven er veel demonstranten op het plein. “We kunnen het met al die mensen niet leegvegen,” aldus een diender.


IMG_7876Als de Sint onder luid gejuich van alles dat jong is op het balkon verschijnt, rollen de inmiddels tot een groep van een man of tachtig aangegroeide demonstranten een spandoek uit. De situatie om hen heen wordt grimmiger als voorbijgangers reageren.


IMG_7881De boodschap is beslist en duidelijk.


IMG_7894Terwijl de Nederlander complimenten krijgt van met name de zwarte actievoerders, staat hij er wel. Zwarte Piet moet volgens hem blijven.


IMG_7912Men begint de politie uit te dagen. Niet met geweld, maar verbaal.


IMG_7924Ondertussen wordt het iets beter weer, zodat ook de kartonnen borden worden getoond. Op de achtergrond bereidt de politie duidelijk iets voor. De Sint is weg, de kinderen verlaten het plein en lieden die het niet eens zijn met de demonstratie omsingelen de boel.


IMG_7927Twee paarden kondigden al aan wat gaat gebeuren. De politie veegt in een moeite de actievoerders van de Markt af. Het is voorbij met de actie, slechts een enkeling blijft achter. In het publiek gaat luid gejuich op.


IMG_7931Eenmaal door de uitgang is er geen weg terug. De arrestanten worden verzameld op een klein plein achter de Markt.


IMG_7935Met bussen tegelijk wordt men afgevoerd. Eerst fouilleren, dan instappen en weg. Toevallige voorbijgangers worden op afstand gehouden.


IMG_7921Waarmee alles weer is afgelopen. Uiteindelijk blijft er één demonstrant achter. En met de groep heeft hij niks te maken, zegt hij. Zijn verhaal is vermakelijk. De politie laat hem staan.

Uiteindelijk zijn er zestig mensen opgepakt.