Buitenland

Nederlandse jihadist Abu Abdallah al Hulandi blaast zichzelf op in Irak

13-11-2014 13:43

De Nederlandse jihadist die een zelfmoordaanslag heeft gepleegd heet Abu Abdallah al Hulandi. Dat zegt Abu Ibrahim van de website Raqqa is Being Slaughtered in Silence tegen ThePostOnline. ISIS heeft de aanslag inmiddels opgeëist en noemt de naam van Al Hulandi in een verklaring. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt tegen ThePostOnline het verhaal ‘voorstelbaar’ te vinden maar kan niets bevestigen.

ISIS schrijft:

“God heeft onze broederAbu Abdallah al Hulandi … Hij begaf zich met zijn bomriem in een menigte van officieren en talrijke politiemensen van de verenigde politie bij de ingang van hun hoofdbureau aan het Noesoerplein in Bagdad. Hij sprak het allahu akbar uit en liet zich ontploffen …. De leiding (van de politie, JJdR) was zeer geschrokken en verklaarde dat de aanslag middels een riem en een auto had plaatsgevonden. Twee officieren zijn omgekomen en twintig agenten. Meer dan tien zijn er gewond geraakt. En God zij vroeger en later geprezen.

Provincie Baghdad, 19 Muharram 1436”

Verklaring

De verklaring van ISIS

Stadje ten noorden van Bagdad

Tot op heden was het onbekend waar de aanslag plaatsvond maar Abu Ibrahim vertelt dat deze plaatsgevonden heeft bij de ingang van een politiehoofdkwartier aan Noesoerplein in Bagdad en dat deze veel slachtoffers veroorzaakt heeft onder agenten en officieren. Ibrahim is de contactpersoon voor TPO’s serie Berichten uit de Islamitische Staat.

NCTV: ‘Voorstelbaar maar we willen zekerheid’

Woordvoerder Edmond Messchaert van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat aan ThePostOnline weten:

“Wij kunnen het bericht niet bevestigen. Het is heel voorstelbaar, we hebben zoiets twee keer eerder gezien. Maar als overheidsorganisatie moeten we absolute zekerheid hebben en die hebben we nog niet.”

In 2013 hebben twee Nederlandse Syriëgangers een zelfmoordaanslag gepleegd. De eerste reisde vanuit Syrië door naar Irak en pleegde daar een aanslag met een rugzakbom. De ander deed dat in Syrië door middel van een autobom.

Lees ook

Nederlandse jihadstrijder pleegt zelfmoordaanslag