Binnenland

‘Identiteitsfraude Oost-Europeanen eenvoudig aan te pakken’

07-11-2014 06:34

De onlangs naar buiten gekomen identiteitsfraude door Oost-Europeanen kan vrij eenvoudig worden aangepakt, schrijft De Telegraaf. Gemeenten moeten niet alleen op iemands paspoort afgaan, maar ook zijn of haar geboortecertificaat vragen. Daar valt veel minder mee te sjoemelen.

Dit idee opperde Gerard Schouw (D66) donderdagavond. Hij werd hierbij gesteund door Madeleine van Toorenburg van het CDA. Uit een politierapport bleek deze week dat Oost-Europeanen die zich in Nederland inschrijven, in hun vaderland hun naam vrij eenvoudig kunnen veranderen en zich opnieuw in Nederland kunnen inschrijven. Zo kunnen ze gemakkelijker aan eventuele vervolging ontsnappen en ook meerdere keren gebruikmaken van Nederlandse voorzieningen, zoals uitkeringen.

D66 en CDA begrijpen niet dat het geboortecertificaat niet direct in de strijd tegen fraude wordt ingezet. Het kan gemakkelijk en snel, volgens Schouw. Ook zou er geen bezwaar tegen zijn. “Staatssecretaris Fred Teeven vraagt er wel om aan de mensen die dankzij het generaal pardon in Nederland mochten blijven en nu ook echt Nederlander willen worden”.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft aangegeven te willen wachten tot er meer duidelijkheid over de hele kwestie is.