Weten & Tech

Fossiel blijkt missing link tot ichthyosauriërs

06-11-2014 16:57

De ichthyosauriërs waren tot voor kort een enorm raadsel. Aan de hand van fossielen wist men dat ze lang voordat de dinosauriërs ontstonden leefden en weer uitgestorven waren. Maar waar ze vandaan kwamen was onbekend.

Omdat ichthyosauriërs de botten van een reptiel dragen, leefden hun voorouders ooit op het land. Toch waren ze volledig aangepast aan een leven in het water. Omdat de link met die voorouders ontbrak, verklaarden creationisten de ichthyosauriërs tot hét voorbeeld van een goddelijke schepping. Immers: een link met het verleden was er niet, dús is het door God geschapen. Hoe dat precies zit legt men hier in een lang – en voor de atheïst vermakelijk – verhaal uit.

Nu is er in China echter een klein zeereptiel gevonden dat luistert naar de naam Cartorhynchus lenticarpus. Dat beestje was veertig centimeter lang, 250 miljoen jaar oud, een van de eerste roofdieren en leefde zowel op het land als in de zee. Het fossiel werd in 2011 gevonden en bleek een lastige puzzel. Men dacht al snel dat het een ichthyosauriër was, maar kwam er al snel achter dat het familie was. De ichthyosauriër is nog voor de echte dinosauriërs op aarde verschenen uitgestorven.

Hieronder eerst de ichthyosauriër, dan het gevonden fossiel en een artist impression van het gevonden fossiel.

640px-Temnodontosaurus_plat1DB amphibious-ichthyosaur-fossil zeereptiel

Meer details