Buitenland

Frankrijk voorkomt drie aanslagen door teruggekeerde Syriëgangers

03-11-2014 11:05

De Franse autoriteiten hebben vorig jaar zeker drie aanslagen verijdeld van uit Syrië teruggekeerde jihadisten. Dit staat in stukken van de Franse binnenlandse veiligheidsdienst DGSI, meldde de Franse radio RTL maandag. Het zou gaan om voorbereidingen voor aanslagen in de Parijse voorstad Créteil, Lille en tijdens het carnaval van Nice.

Explosieven en granaten

Zo werd bijvoorbeeld in februari 2013 Ibrahim Boudina aan de Franse Middellandse Zeekust aangehouden kort nadat hij uit Syrië was teruggekomen. Hij was in het bezit van zeer explosieve stoffen, met name acetonperoxide, en tientallen granaten. Hij zou een aanslag hebben willen plegen op het beroemde carnaval van Nice, dat 2 dagen na zijn arrestatie begon.

Zelfmoordaanslag

En in juli 2013 werd in de regio Parijs Mohamed Ouharani aangehouden. Hij was een maand eerder uit de gelederen van Islamitische Staat (IS) in Syrië teruggekeerd. Ouharani zou volgens de DGSI eerst samen met een andere Franse jihadist een zelfmoordaanslag in Libanon plegen, maar dat ging niet door. Hij ging naar Frankrijk waar hij contact zocht met iemand van IS in Syrië en kreeg de opdracht een sjiitisch doelwit in Frankrijk aan te vallen. Ongeveer een jaar geleden werd in Lille Lyes Darani opgepakt. Hij was in het bezit van instructies hoe een bom te maken en teksten over het plegen van een zelfmoordaanslag.
ANP