Reportage

Anti Zwarte Piet demonstratie Utrecht waardig verlopen

01-11-2014 22:02

Zaterdagmiddag werd in Utrecht gedemonstreerd tegen Zwarte Piet. Het werd een rustige demonstratie, waarbij de enige echte wanklank uit het kamp de voorstanders van Zwarte Piet kwam.

Versterking

De twee agenten die aan het begin van de demonstratie aanwezig waren wisten het al snel zeker. Er moet versterking komen, of dit loopt uit de hand. Terwijl op het plein tussen de volle terrassen op de Utrechtse Neude zo’n honderd belangstellenden luisterden naar de sprekers op het podium verzamelden zich langs de kant lieden die kwaad in de zin hadden. Men joelde naar de sprekers en liep om beurten naar het podium om een middelvinger op te steken. Ertussendoor ontstak een enkele passant in woede vanwege zoveel onrecht om Zwarte Piet.

Gericht ingrijpen

Nadat de twee agenten voorzien waren van omvangrijke hulptroepen werden de boe-roepers aan de zijlijn snel en vreedzaam tot bedaren gebracht. De-escaleren bleek het toverwoord. De enkele boze passant werd gekalmeerd en de mensen die een middelvinger opstaken werden met zachte dwang van de demonstratie geleid. Eén persoon werd opgepakt. Dat was een anti-Zwarte Pietendemonstrant die iemand bespuugde.

Waardig

Het ging vanmiddag natuurlijk om die demonstratie. Zwarte Piet is racisme en die moet aangepast worden. De strijdkreten zijn bekend, de emoties die het onderwerp losmaakt ook. Toch waren de negatieve emoties aan de kant van de demonstranten ver te zoeken. Men was vrolijk, declameerde af en toe scherpe teksten en stond iedereen die het horen wilde vriendelijk te woord. Voorbijgangers konden een petitie tekenen. Kunstenares Joke Kaviaar en voormalig SP senator Anja Meulenbelt keken toe en zagen dat het goed ging.

Beroep

Of de demonstratie helpt en of Zwarte Piet daadwerkelijk bij de intocht van Sinterklaas te zien is, weten we op 15 november als de Goedheiligman in Gouda arriveert. Op 12 november doet de Raad van State bovendien uitspraak in een belangrijk beroep over de zaak. Zoals één van de sprekers zei: “Dat wordt het echt spannend.”

zwapi11 zwap12 zwapi1 zwapi2 zwapi3 zwapi4 zwapi5 zwapi6 zwapi8 zwapi9 zwapi10