Bladen

Tabloid-man van De Telegraaf vertrekt na komst nieuwe CEO

30-10-2014 16:33

Hij mocht de invoering van de tabloid van De Telegraaf nog begeleiden, maar aan zijn carrière bij krantenconcern TMG gaat nu een einde komen. Frank Volmer, een van de meest joviale krantenuitgevers van de lage landen, is een van de slachtoffers van de grote schoonmaakdrift van de nieuwe TMG-CEO Geert Jan van der Snoek. 

Het gerucht over zijn vertrek ging al veel langer, maar werd door Volmer tegenover deze site recent nog ontkend. ‘Toen wist hij zelf nog niet dat hij op die lijst stond om te worden ontslagen’, zegt een naaste medewerker tegen de ThePostOnline.

Het staat inmiddels vast dat de op de werkvloer zeer geliefde Volmer opstapt. De uitgever vertrekt per medio november en zou meewerken aan een vertrekregeling.

Adformatie meldt op gezag van anonieme bronnen dat niet alleen Volmer, maar ook directeur Tim Klein zal opstappen.

Volmer werkte anderhalf decennium bij De Telegraaf in vele functies. Ondanks zijn krantenachtergrond was hij een van de aanjagers van online activiteiten. Hij was fan van website GeenStijl en stimuleerde andere projecten waaronder het later gelanceerde Glamora.ma en Das Kapital. Daarover zei hij recent tegen TPO: ‘De internettak moet nog wel winstgevender worden.’

De oplages van De Telegraaf dalen al jaren, maar of Volmers vertrek daar iets mee te maken heeft, kon niet worden achterhaald. Hij belt vandaag – zeer tegen zijn gewoonte – niet terug. Een vertrouweling laat weten dat  we hem even moeten ‘vergeven’ dat hij niet reageert. Deze bron bevestigt zijn vertrek.

Van Puijenbroek-coup

Volmer zou onder meer zijn geslachtofferd na slechte resultaten. Wat verder meespeelt, is dat bij een aanstaande reorganisatie de leiding meer in handen komt van Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs en de krant (weer) een prominenter rol gaat spelen. Al eerder werd een deel van de advertentieafdeling van digitaal platform Dichtbij.nl onder gebracht bij het papieren vlaggenschip. Ook regionale kranten worden naar verwachting bijlages van de krant.

Marianne Zwagerman, oud TMG-directeur, constateert dat Telegraaf-chef Paradijs machtiger is geworden. De TMG-watcher ziet nog een tweede machtsstrijd die gaande is. ‘Onderling hebben de aandeelhouders ruzie over de koers van het concern. De familie van Puijenbroek, de grootaandeelhouders, is zeer op Paradijs gesteld. Salliant is dat de vrouw van de nieuwe CEO onderdeel vorm van de Van-Puijenbroekdynastie. Kennelijk wil de familie de greep verstevigen’, analyseert Zwagerman de exit van de directeuren.