Weten & Tech

Gevoelige robot pakt verschillende dingen op

29-10-2014 13:45

Het oppakken van alledaagse objecten vormt een probleem voor robots. Per slot van rekening vormt het verplaatsen van een baksteen een andere subtiliteit dan het oppakken van een ei. Statische elektriciteit biedt mogelijkheden.

De ontwikkelaars van Grabit hebben een techniek ontwikkeld die robots in staat stelt om objecten tot 23 kilo op te pakken. De statische elektriciteit die zij gebruiken is gebaseerd op hetzelfde principe als een ballon die aan een trui blijft plakken, of haren aan een kam.

Het is in staat om aan een veelvoud aan oppervlakten te blijven plakken. Aan de hand van het gewicht van het op te pakken ding berekent de robot zelf de kracht die het nodig heeft. Of beter: de oppervlakte. Het kan namelijk vier gram per vierkante centimeter optillen, wat het geschikt maakt voor zowel een bladzijde als een steen.

Grabit voldoet ook aan de eis dat het objecten met vreemde vormen kan oppakken. Af en toe wisselen de polen om geen stof in de omgeving aan te trekken. Lage productiekosten zijn een ander voordeel.