Binnenland

Eis: celstraf voor genezeres met Afrikaans plantenextract

29-10-2014 12:54

Een 55-jarige vrouw uit Kockengen moet, als het aan het OM ligt, twee jaar de cel in, omdat zij honderden verslaafden behandelde met de hallucinerende stof ibogaïne. Een 44-jarige man die haar hielp met haar alternatieve geneeswijze, hoorde vijf maanden eisen.

Afrikaans plantenextract

Ibogaïne is een Afrikaans plantenextract. Een 28-jarige Zwitser werd door het tweetal ‘behandeld’ in een hotel en daar achtergelaten. Niet veel later liep de man de A2 bij Breukelen op en werd hij doodgereden door een vrachtwagen. Een nu 30-jarige Belg kreeg een hartstilstand, werd kreupel en bijna blind na de behandeling. In 2010 sprong een Zweed op Schiphol van een parkeerdek af, waarbij hij meerdere botbreuken opliep. Een 28-jarige Brit stierf in bad bij de vrouw.

Geld en risico’s

Volgens het OM is de vrouw verantwoordelijk voor de dood van de Zwitser en de medische gevolgen voor de Belg, schrijft het ANP. Ze zou hebben geweten dat de behandeling kon leiden tot “verwarrend handelen en hartproblemen”.
Volgens de rechter is een ibogaïnebehandeling enkel verantwoord na zorgvuldige screening en met deskundige medische en psychische begeleiding. De vrouw wilde volgens het OM enkel geld verdienen met de behandelingen en had lak aan de risico’s.