Binnenland

Strafrechtadvocaten: Moelijker voor armen om pro-Deo advocaat te krijgen

28-10-2014 07:45

Arme mensen hebben binnenkort een probleem als ze een goede strafrechtadvocaat willen vinden. Dat verwacht de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, die zich baseert op een onder 310 gespecialiseerde strafrechtadvocaten gehouden enquête.

Van die 310 advocaten zegt 78 procent voortaan minder snel complexe strafzaken op toevoeging (ook wel pro-Deozaken genoemd) aan te nemen, maar juist te kiezen voor een ‘betalende zaak’. Zij zien zich hiertoe genoodzaakt door onlangs aangekondigde bezuinigingen door staatssecretaris Fred Teeven, die van plan is juist advocaten die complexe strafzaken behandelen, extra te korten. Het aannemen van betalende zaken is voor advocaten daarom (financieel) interessanter.

Volgens de advocaten die aan de enquête hebben meegedaan, wordt het door de steeds lagere vergoedingen steeds moeilijker hun kantoorkosten te kunnen voldoen. 63 procent van de ondervraagde advocaten verwacht in de toekomst een pro-Deozaak te moeten weigeren. Van die groep zegt een kwart sowieso geen pro-Deo strafzaak meer aan te nemen als de nieuwe bezuinigingen van kracht worden.