Binnenland

Kabinet wil zzp’erschap onbetaalbaar maken

28-10-2014 06:32

Het kabinet is bezig met plannen om de groei van het aantal zzp’ers in te dammen: fiscale faciliteiten als de belastingaftrek voor zelfstandigen moeten verdwijnen. Dat blijkt uit interne stukken in handen van het Financieele Dagblad.

Het aantal zzp’ers is sinds 2009 gestegen van 632.000 naar 800.000. Dat kost de schatkist geld: zelfstandigen betalen minder belasting, maar doen wel deels een beroep op de sociale zekerheid.

De ministeries van Sociale Zaken, Algemene Zaken, Financiën en Economische Zaken willen daarom dat de ondernemersfaciliteiten moeten worden afgebouwd.

Met name de zelfstandigenaftrek zit Den Haag dwars. Zzp’ers hoeven over de eerste 7280 euro die ze verdienen geen belasting te betalen.

Ook de startersaftrek moet op de schop en de mkb-winstvrijstelling staat ter discussie.

Door deze combinatie betalen veel eenpitters nauwelijks belasting over de eerste 24.000 euro die ze verdienen in een jaar.

De reden voor al deze belastingvoordelen zit ‘m in het feit dat zzp’ers geen recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioenopbouw of werkloosheidsuitkering.

Het geld dat zzp’ers overhouden wordt dan meestal ook daarvoor gebruikt: een investering in het risico.

Door het afbouwen van deze belastingvoorzieningen zullen veel zzp’ers het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

Zij zullen dan massaal een beroep doen op de sociale zekerheid: precies wat de ministeries nou juist willen voorkomen.

Zzp’ers zijn ecnter niet meer weg te denken uit de samenleving. Zeker niet nu er steeds minder banen zijn en men gedwongen wordt zzp’er te worden.

Ook groeien zzp’ers vaak door naar ondermemer met personeel, wat de belasting veel extra geld oplevert en de economie extra stimuleert.

Het aanpakken van zzp’ers werpt hoe dan ook een enorme drempel op voor getalenteerden en creatieven om een onderneming te beginnen, waardoor economischie groei en innovatie zal stagneren.

Anp/TPO