Binnenland

Syriëgangers: Laat jihadisten afreizen

24-10-2014 07:17

Radicale moslims die willen afreizen naar Irak of Syrië om met Islamitische Staat mee te vechten moeten niet worden tegengehouden. Dit zeggen Nederlandse strijders die al in Syrië zijn tegen het AD. Als de potentiële jihadgangers hier worden gehouden, dan maakt dat de kans op een aanslag in ons land alleen maar groter.

“Ik denk niet dat je honderden pislinke potentiële jihadgangers in je achtertuin wilt hebben,” aldus één van de strijders in de krant. Een aanslag plegen in eigen land noemen ze een alternatief voor achterblijvers. Zeker nu Nederland deelneemt aan de internationale coalitie tegen IS in Irak. “Het zijn politici die beslissen om een oorlog aan te gaan, soldaten zijn de pionnen.” Hiermee wordt bedoeld dat het plegen van aanslagen op politici en militairen ‘gelegitimeerd’ is.

De strijders willen dan ook dat de paspoorten worden teruggegeven aan de jihadisten die naar Syrië willen reizen. Terreurexpert Glenn Schoen noetm dit onverstandig: “Als je ze laat gaan en ze komen terug, dan zijn ze getraind en nog meer vastberaden.”

Anp/TPO