Binnenland

Nieuw alcoholbeleid leidt niet tot minder comazuipers regio Eindhoven

24-10-2014 07:37

Het verhogen van de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol heeft in de regio Eindhoven vooralsnog geen enkel effect op het aantal comazuipers dat met een alcoholvergiftiging wordt opgenomen in een ziekenhuis. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

Rolf Pelleboer van de Eindhovense Alcoholpoli in het Catharina Ziekenhuis zegt tegen de krant dat er in de eerste negen maanden van dit jaar 55 comazuipers jonger dan 18 jaar binnengebracht werden bij één van de vijf aangesloten ziekenhuizen in de regio. “Net zoveel als vorig jaar,” zegt Pelleboer. “Ook het gemiddelde alcoholpromillage in het bloed was met 2,1 promille gelijk.”

Dat het aantal alcoholvergiftigingen ondanks het nieuwe beleid niet afneemt, heeft volgens hem meerdere oorzaken. “Uit gesprekken met ouders maak ik op dat ze het moeilijk vinden om jongeren van 16 en 17 nu opeens te verbieden alcohol te drinken. Er is nog teveel begrip. Voor hun jongere kinderen zijn ze wel strenger.”

Pelleboer stelt ook dat de wet niet goed gehandhaafd wordt. “Zonder controle heeft een wet weinig zin. Ik denk dat het nog een paar jaar gaat duren voordat de leeftijdsverhoging echt effect gaat hebben,” aldus de kinderarts.