Binnenland

‘Nederlandse beveiligers moeten bewapend worden’

24-10-2014 06:28

Nederland loopt achter bij de beveiliging van overheidsgebouwen en andere belangrijke of drukbezochte plekken, aldus Veiligheidsexpert Michiel de Weger in De Telegraaf. Hij vindt dat beveiligers bewapend zouden moeten worden, nu de dreiging op aanslagen door IS-jihadisten groter wordt.

De Weger, nationale veiligheidsexpert voor het Adviescentrum Bescherming Vitale Infrastructuur, stelt dat bijvoorbeeld de Tweede Kamer, vliegvelden, winkelcentra en grote treinstations deze beveiliging moeten krijgen. “Internationaal gezien worden in Nederland vrij weinig locaties permanent gewapend bewaakt, ook het Nederlandse parlement niet”, zegt De Weger.

Ook Geert Wilders sluit zich aan bij de opvatting dat bewapende beveiliging nodig is om mogelijke terroristen het hoofd te bieden. “Het moet onmogelijk zijn om zomaar een nationaal parlement binnen te lopen. Met gewapende beveiliging geef je de boodschap af: als je hier iets slechts van plan bent, dan overleef je dat niet.” Wilders stelt dat hiervoor desnoods het leger moet worden ingezet.