Binnenland

PvdA wil meer macht voor buurtbewoners

23-10-2014 07:02

De PvdA wil dat bewoners meer te zeggen krijgen over hun eigen buurt. Zo mogen ze zelf het vuilnis ophalen, het gras in het plantsoen maaien en als eerste bieden op braakliggend terrein. Dat schrijft het AD.

Volgens PvdA-Kamerlid Grace Tanamal worden initiatiefrijke bewoners nu vaak tegengehouden door bureaucratie en onwillige ambtenaren. “De overheid vraagt steeds meer van burgers, bijvoorbeeld in de zorg. Ik vind dat je ze dan ook meer rechten moet geven.”

Tanamal pleit voor drie ‘buurtrechten’. Allereerst mogen burgers als collectief zelf het groen verzorgen. Ook krijgen ze het recht als eerste te bieden op braakliggend terrein en gemeentelijk vastgoed en mogen ze voorstellen aandragen die meewegen in het bestemmingsplan.

Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners stelt dat het hoog tijd wordt voor de invoering van buurtrechten. “Het is raar dat bewoners uit een wijk lijdzaam moeten toezien hoe hun buurthuizen worden wegbezuinigd, terwijl ze die zelf zouden willen en kunnen overnemen.”

Tanamal benadrukt dat bewoners niet worden verplicht het vuil op te halen in hun buurt.”Het is ook geen manier om te bezuinigen. Als je het niet wilt, moet de overheid het blijven doen. Maar in achterstandswijken waar veel werkloosheid is, zie je allerlei initiatieven ontstaan,” zo zegt het Kamerlid.