Nieuws

Blendle krantenoverzicht 23 oktober

23-10-2014 08:10

AD: Aanslag Ottawa zet wereld op scherp
Canada werd gisteren in haar (politieke) hart geraakt. Een man schoot een militair neer en rende daarna schietend het parlementsgebouw in. Een koelbloedige bewaker voorkwam een bloedbad. Als dader wordt een Canadese bekeerling tot de islam genoemd.

De Tijd: Icoon van de kwaliteitsjournalistiek
‘Voor Ben Bradlee was journalistiek meer dan een beroep – ze was een publiek goed, van levensbelang voor onze democratie.’ 17 Pulitzer-prijzen nam The Washington Post in ontvangst onder leiding van de legendarische hoofdredacteur. Van de Pentagon Papers tot Watergate, hij ademde journalistiek, maar is op 93-jarige leeftijd van ons heengegaan.

nrc.next: ‘Raar! De slavernij is afgeschaft, maar onze organen mag je opeisen’
Steeds meer Nederlanders zijn voor automatische donorregistratie. D66 is zelfs bezig met een wetsvoorstel. En dat valt Sebastien Valkenberg tegen van de liberalen: ‘Dat de PvdA het een goed plan vindt, spreekt voor zich. Maar een partij die zich als vaandeldrager ziet van het liberalisme in Nederland?’

krantjes 23 oktober

de Volkskrant: Kleine Nicolás (20) belazerde de boel
Hij had het mobiele nummer van de Spaanse koning, een BMW 7-serie, twee Audi A8’s en overal contacten. Hij loste problemen op voor topondernemers en wie iets wilde regelen op politiek niveau kon terecht bij deze jonge student. Maar nu blijkt hij de boel te hebben belazerd. ‘Deze jongen wordt minister-president, of eindigt in de bak.’

Panorama: De verboden tapes van ‘moordmakelaar’ Fred Ros
Dinsdagavond verbood de rechter voorlopig de publicatie van het boek ‘De Ros-tapes’ met verklaringen van Fred Ros, de kroongetuige in het liquidatieproces Passage. Panorama lag echter al in de winkel en heeft deze voorpublicatie uit het boek.

Trouw: Hoe een nep-Marokkaan op de opiniepagina van Trouw terecht kwam
De beeldend kunstenaar Nelle Boer deed zich het afgelopen jaar voor als de fictieve politicoloog Nizar Mourabit. Onder die naam publiceerde hij stukken in meerdere kranten, waaronder Trouw. “Ik snap het wel, media hebben behoefte aan dit geluid, misschien zijn zij daardoor minder kritisch.”

Esquire: Dit is het leven van Sir Michael Caine
Je kunt hem kennen van meer dan vijftig films, waaronder The Cider House Rules, The Prestige en recentelijk de Batman-trilogie. Hij is 81, maar hij is nog lang niet klaar. Een gesprek over zijn ouders, zijn acteerstijl en het leven na de dood. Oh, en een stukje praktisch huwelijksadvies.

Joris Bellwinkel | Redactie Blendle