Nieuws

Versobering wachtgeld wethouders van de baan

22-10-2014 06:26

Een versobering van het wachtgeld voor wethouders en burgemeesters is voorlopig van de baan, meldt het AD. Volgens de krant heeft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) een wetsvoorstel, waar bestuurders fel tegen waren, plots ingetrokken. De Tweede Kamer is verbaasd, want een meerderheid was voor de inperking.

Als politici op hun 57ste aftreden, hebben ze nu tijdens de 10 jaar tot hun pensioen recht op wachtgeld. Plasterk wilde dat terugbrengen naar 5 jaar. Hij heeft dat wetsvoorstel nu dus ingetrokken. “Dit heeft ons overvallen”, zegt een woordvoerder van D66. “Wat er precies is gebeurd, is een raadsel.” Volgens CDA’er Van Toorenburg geeft het “een raar beeld”.

Binnen het openbaar bestuur leefde al veel weerstand tegen het plan. De belangenverenigingen van gemeenten, burgemeesters, provincies en waterschappen trokken aan de bel over ‘het verder afkalven van de rechtspositie’ van bestuurders. Een goed vangnet zou noodzakelijk zijn om capabele mensen aan te trekken.

Plasterk zegt dat zijn voorstel niet de prullenbak ingaat. Hij komt er later op terug. Volgens zijn woordvoerder is de Kamer schuldig aan de vertraging. “Die heeft het niet op tijd op de agenda gezet, zodat het niet meer per 1 januari kon ingaan.”

Plasterks eigen partij eweet echter van niets. “Ik heb geen flauw idee wat de aanleiding is geweest om het voorstel in te trekken”, meldt PvdA-Kamerlid Manon Fokke. “Maar ik vind het wel verstandig dat de minister de hele wachtgeldregeling tegen het licht gaat houden.”

Anp/TPO