Buitenland

Timmermans krijgt extra taak

22-10-2014 09:30

Aankomend Europees Commissaris Frans Timmermans krijgt Duurzame Ontwikkeling als extra taak. heeft de voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg bekendgemaakt.

Hij vroeg daar de goedkeuring van zijn team. Timmermans zat bij de officiƫle presentatie van het team naast Juncker.

Timmermans had al de portefeuilles Betere Regelgeving, Relaties met de Europese instellingen, Rechtsregels en Fundamentele Rechten gekregen. Ook wordt hij de belangrijkste vicevoorzitter. “Media bestempelden hem als mijn rechterhand. Ik hoop dat hij af en toe ook mijn linkerhand zal zijn”, zei Juncker lollig.

Duurzame Ontwikkeling zou aanvankelijk aan de Spaanse kandidaat-commissaris Miguel Arias Canete gaan, als onderdeel van het takenpakket Milieu en Energie. Veel afgevaardigden in het Europees Parlement hadden daar echter moeite mee wegens de belangen van Canete in de oliesector. Zij achtten dat onverenigbaar.

Rond 12.00 uur stemt het Europees Parlement over de hele commissie-Juncker. Een meerderheid stemde de afgelopen weken al in met de afzonderlijke commissarissen.