Buitenland

Parlement EU stemt over commissie-Juncker

22-10-2014 07:53

Het Europees Parlement in Straatsburg stemt woensdag over de komende Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker. Een meerderheid van de afgevaardigden ging eerder al akkoord met de kandidaten voor het nieuwe dagelijks bestuur van de Europese Unie. Een goedkeuring van de hele commissie-Juncker is dan ook zeer waarschijnlijk.

Bij een ja kunnen Juncker uit Luxemburg en zijn team van 27 commissarissen uit de andere EU-lidstaten op 1 november voor 5 jaar aan de slag. Zij lossen dan de commissie-Barroso af.

Voor de stemming in het parlement, die rond 12.00 uur is gepland, stelt Juncker zijn ploeg officieel voor. Hij maakt dan ook enkele aanpassingen in het takenpakket van sommige leden bekend, naar verluidt ook van de nieuwe Nederlandse commissaris Frans Timmermans.

De voormalige minister van Buitenlandse Zaken wordt als hoogste vicevoorzitter de rechterhand van Juncker. Hij gaat zich bezighouden met de portefeuilles Betere Regelgeving, Relaties met de Europese instellingen, Rechtsregels en Fundamentele Rechten. Mogelijk krijgt hij nog Duurzaamheid onder zijn hoede.

Anp/TPO