Buitenland

Aanslag bij Canadees parlement

22-10-2014 16:15

Een Canadese soldaat is woensdagmiddag neergeschoten voor het het parlement in de hoofdstad Ottawa. Woensdagavond werd bekend dat hij is overleden. Binnen in het parlement is de vermoedelijke schutter neergeschoten. De politie houdt er rekening mee dat er meerdere schutters actief waren. Canada houdt daarnaast rekening met terroristische aanslagen en het dreigingsniveau is onlangs verhoogd. Maandag reed een moslimextremist op twee militairen in. Eén van hen overleed, de dader ook.

Update 23.06 – Een verdachte van de aanslagen van Ottawa is mogelijk geïdentificeerd. Het zou gaan om Michael Zehaf-Bibeau, een in 1982 geboren Canadees die tot de islam is bekeerd. Dit heeft het Amerikaanse tv-station CBS woensdag gemeld op gezag van Amerikaanse functionarissen. De man zou afkomstig zijn uit Québec.

Update 20.27 – De Nederlandse politie is extra waakzaam na de aanslag in Canada. Op advies van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is de politie extra zichtbaar op drukke plaatsen, zoals stations. Ook zijn op verschillende locaties maatregelen getroffen die niet zichtbaar zijn en waarover geen mededelingen worden gedaan.

Update 19:56: Na minister van Werkgelegenheid Kenney Jason maakt nu ook de politie van Ottawa bekend dat een van de getroffen slachtoffers, een Canadese militair, inmiddels is overleden aan zijn verwondingen.

Update 19.24 –Niemand minder dan Sergeant-at-Arms – hoofd beveiliging van het Canadese parlement – Kevin Vicker heeft de schutter in het parlement doodgeschoten.

Update 19.12 – Canadese militairen mogen niet meer in uniform over straat wanneer ze niet aan het werk zijn.

Update 18.52 – Bij de schietpartij in het parlement – hier de beelden – is één bewaker gewond geraakt .

Update 18.41 – Canadese parlementariërs hebben zichzelf nog steeds gebarricadeerd in het gebouw.

Update 18.10 – Canadese politie vraagt burgers om geen foto’s en video’s van de gebeurtenissen op social media te plaatsen.

Update 17.50 –Er is nu ook sprake van een schietpartij in een winkelcentrum nabij het parlement.

Update 17.38 – De politie houdt er rekening mee dat er meerdere schutters zijn. Alle militaire bases in Canada zijn nu gesloten voor publiek.

Update 17.29 –VIDEO: Schotenwisseling in het Canadese parlement.

Update 17.24 – De Canadese omroep CBC meldt dat één schutter is neergeschoten. Nog steeds is onduidelijk of er sprake is van een tweede schutter.

Update 16.56 – Video: Beelden van de neergeschoten soldaat die wordt gereanimeerd.

Update 16.54 – RTL Nieuws heeft een Nederlandse getuige gevonden van de schietpartij.

Update 16.43 – Premier Stephen Harper is in veiligheid en heeft het parlementsgebouw verlaten, laat een woordvoerder weten.

Update 16.37 –Er is sprake van een tweede schutter. De man die de soldaat neerschoot stapte uit een auto die werd bestuurd door de vermoedelijke tweede schutter. De situatie op ‘Parliament Hill’ is chaotisch.

Update 16.26 – Canadese media melden dat buiten de parlementsgebouwen bij het Nationaal oorlogsmonument een soldaat is neergeschoten. De dader is vervolgens gevlucht richting het parlement.

Lees ook

Canadese soldaat dood na aanrijding door moslimextremist

Dit bericht wordt aangevuld