Nieuws

Blendle krantenoverzicht 22 oktober

22-10-2014 09:01

AD: De ambachtelijke timmerman in een wereld vol Ikea
‘Je komt toch wel, hè? Het wordt mooi. Echt goed.’ En goed was het zeker, in die 55 jaar dat hij in het vak zat. Geroemd om zijn verzorgde verbale kwaliteiten, maar ook ingehaald door veranderende tijden. Zijn publiek slonk, maar dat weerhield hem er niet van om datgene te blijven doen waar hij zo goed in was. Gistermiddag overleed caberatier Seth Gaaikema op 75-jarige leeftijd.

Trouw: Je verblijfsvergunning kwijt wegens genocide
Eerst ontvlucht je de genocide in Rwanda, dan wordt je mogelijk het land uitgezet vanwege diezelfde genocide. Het kan Lin Muyizere overkomen, nu hij als eerste Nederlander zijn nationaliteit dreigt kwijt te raken wegens betrokkenheid bij genocide. Zijn minderjarige zoontje ook trouwens. Maar er zit een vreemd luchtje aan deze zaak.

De Tijd: Zweden jaagt al vijf dagen op een mysterieuze duikboot. En Poetin is de hoofdverdachte
Het Zweedse leger is bezig aan een massale klopjacht op een onderzeeër. Gezien zijn recente agressieve intimidatiepogingen in Noord-Europa, zou Rusland er achter zitten. Maar Rusland ontkent, en kwam met de eigen theorie: het zou een Nederlandse duikboot zijn.

nrc.next: Wij hebben xtc getest voor je
Na de drie doden op ADE besluit nrc.next de proef op de som te nemen. ‘Binnen een paar uur bellen hadden we vier soorten xtc verzameld – een willekeurige greep uit de pillendoos van de hoofdstad.’ Hoe veilig is XTC én hoe waardevol is zo’n sneltest?

krantjes 22

de Telegraaf: ‘Guus Hiddink, ik ben je zoon’
Ja, ook buiten het veld heeft Guus zo zijn zorgen. Want ene Norbert beweert zijn zoon te zijn. Hiddink heeft het verhaal noch ontkend, noch bevestigd. ‘Maar onthoud menneke, die bekende voetballer daar, Guus Hiddink, is jouw vader.’

de Volkskrant: Nico Dijkshoorn over Pipodorp
Hoe het gedrag van Syrische vluchtelingen Drentenaren op de zenuwen werkt. “In Drenthe loopt iedereen alleen. Ze ruiken iets, staan op en beginnen vanzelf te wandelen. Soms, als een andere Drent even een stukje met ze op wil lopen, ontstaan vechtpartijtjes. Twee mannen in een overall, doodstil op elkaar liggend, ergens midden in een weiland.”

NRC: Te huur: het meest prestigieuze gebouw van de Zuidas
Nog opzoek naar een leuk onderkomen van 20.000 vierkante meter midden op de Zuidas? Stop met zoeken, ING verlaat Het Hol van de Leeuw. NRC ging nog één keer langs en praatte met de architect van het iconische gebouw.

HUMO: Eindelijk, nu weet jij ook wat Piketty precies schrijft
We moesten er op wachten totdat de Nederlandse vertaling uitkwam, maar hier is ‘ie dan: Kapitaal in de 21e eeuw. En dankzij dit heldere HUMO-artikel, Thomas Piketty voor beginners, is nu ook in een keer duidelijk wat de ‘nieuwe Karl Marx’ precies voorstaat. ‘Ook de kinderen van Lionel Messi zullen voor de rest van hun leven niet moeten werken en alsmaar rijker worden.’

Parool: Hij werd gered door de blues
Bluesmuzikant en radiomaker Joep Pelt (35) verloor zijn vrouw Hester bij een auto-ongeluk in Zuid-Afrika, waarbij hij zelf ernstig gewond raakte. Twee jaar later is er een nieuwe plaat. Een onvervalste, persoonlijke blues. “Op het moment dat ik weer op mijn benen kon staan, nee, daarvóór al, wist ik: we gaan weer dingen maken. Die drive had ik meteen al.”

Joris Bellwinkel | Redactie Blendle