Buitenland

Turkije laat aanslagpleger Lars Hedegaard vrij

20-10-2014 12:32

De man die in februari 2013 een aanslag pleegde op de islamcriticus en journalist Lars Hedegaard, is in Turkije vrijgelaten. De Turken bevestigen de vrijlating. Dat schrijven diverse Deense media maandag. Hedegaard werd destijds voor de deur van zijn huis in Kopenhagen beschoten door een man. Die schoot een keer mis, de tweede keer weigerde zijn pistool dienst. De dader werd in april dit jaar in Turkije opgepakt met een vals paspoort. PVV-leider Geert Wilders wil opheldering van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA).

Hedegaard verdedigde de controversiële Mohammed cartoon die in 2005 in een Deense krant werd gepubliceerd. Hij is aangeklaagd geweest voor racisme, toen hij moslims en de islam vergeleek met nazisme. Hedegaard werd in 2011 door de Deense Hoge Raad vrijgesproken van de aanklacht.

PVV-leider Geert Wilders die zich al eerder bekommerde om het lot van de journalist, wil dat Koenders Turkije aanspreekt op de vrijlating. Hij wil dat Nederland Denemarken helpt ‘de Turken onder druk te zetten om de aanslagpleger op Lars Hedegaard opnieuw op te pakken en uit te leveren aan Denemarken’. Daarnaast meent Wilders dat ‘een land dat terroristen vrijlaat, niet in de NAVO thuishoort’.

Lees ook

Deense berichtgeving

‘Mislukte aanslag op Deense islamcriticus’