Buitenland

‘Oud-nazi’s kregen miljoenen aan uitkeringen’

20-10-2014 07:38

Tientallen ex-nazi’s en oud-kampbewaarders hebben jarenlang miljoenen aan uitkeringen gekregen van de Verenigde Staten. Dit meldt persbureau AP op basis van eigen onderzoek. Enkelen krijgen zelfs nog steeds elke maand geld.

Het gaat hierbij voornamelijk om Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog naar de VS emigreerden om daar een nieuw leven op te bouwen.

Door het Amerikaanse ministerie van Justitie werd een maas in de wet gebruikt om de nazi’s een uitkering te geven in ruil voor hun vertrek. Ze verlieten de Verenigde Staten of gaven vrijwillig hun Amerikaans staatsburgerschap op. Een aantal van hen zou anders zijn gedenaturaliseerd, maar die procedure zou veel langer geduurd hebben.

Sinds 1979 zouden zeker 38 oorlogsverdachten een uitkering hebben gekregen waarna zij -al dan niet gedwongen- de Verenigde Staten verlieten. Vier van de oud-nazi’s zijn nog in leven en zouden nog altijd een uitkering krijgen.

Als voorbeeld noemt het persbureau voormalig Auschwitz-bewaker Jakob Denzinger die na de oorlog een nieuw bestaan opbouwde in de staat Ohio. In 1989 begon de VS een procedure om de man zijn Amerikaanse nationaliteit af te pakken. De ex-nazi vertrok hierop naar Duitsland en kreeg daarna elke maand een uitkering van 1500 dollar. Denzinger is nu 90 en heeft volgens AP nog altijd recht op dat pensioen.

In een reactie spreekt het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen dat het recht op een uitkering werd gebruikt als oprotpremie voor ex-nazi’s, AP stelt echter dat de overheidsstukken en interviews waarop het onderzoek gebaseerd is een ander beeld laten zien.