Binnenland

Hij is er weer: de Facebook-Pietitie

15-10-2014 09:34

Op internet is een protestactie gestart tegen veranderingen rondom het naderende sinterklaasfeest, waarbij tijdens de landelijke intocht onder meer kaas- en stroopwafelpieten zullen meelopen. De ‘Pietitie’, zoals de Facebookpagina heet, was dinsdagnacht door ongeveer 24.000 mensen getekend

Op de pagina, die vorig jaar een grote hit was, wordt gerefereerd aan een Witte Piet die in Gouda door een fotograaf is gespot. Volgens RTL Nieuws gaat het hoogstwaarschijnlijk om opnames voor het sinterklaasjournaal.

Initiatiefnemers van de Pietitie roepen mensen op om een klacht in te dienen bij het Commissariaat voor de Media. “Bijna 90% van de Nederlanders wil geen verandering! Laat ons dit niet opleggen door een Stichting die wij met zijn allen betalen! Laat je stem horen en dien een klacht in. Help ons onze traditie te behouden”, meldt de Facebookpagina.

Naast 24.000 ‘likes’ hebben meer dan 7.000 mensen het bericht inmiddels gedeeld.

De rol van Zwarte Piet zorgt al enige jaren voor een felle maatschappelijke discussie. Om recht te doen aan verschillende opvattingen worden bij de intocht in Gouda, op 15 november, Goudse Pieten ingezet. Zij hebben goudgele schmink of een ruitmotief op hun gezicht.